fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zuid-Amerikaanse media over de paus

KN Redactie 8 juli 2015
image

In Ecuador krijgt de kritiek van paus Franciscus op autoritaire tendensen van Latijns-Amerikaanse regeringen de nodige aandacht.

Onderdrukking moet verdwijnen

‘Onderdrukking, mateloze controle en afbreuk aan de vrijheid’ moeten volgens de paus verdwijnen, kopt het dagblad El Universo. El Comercio haalt de eis van de paus, dat “uitsluitende leidersrollen” moeten verdwijnen aan, en vat samen: “Franciscus roept Latijns-Amerika op, wetten die ‘repressie en controle genereren’ te vermijden.”

Teken van God

Telegrafo, dat dicht bij de Ecuadoraanse regering staat, meldt daarentegen dat de eerste regenval in weken in de hoofdstad Quito een teken van God is.

‘Paus Franciscus waarschuwt’

De Venezolaanse website Tal Cual, die kritisch is over de regering, pakt de pauselijke kritiek ook op. De paus eiste van president Correa autoritaire tendensen achter zich te laten, aldus de site. El Univeral schrijft: “Paus Franciscus waarschuwt voor de bekoring van de dictatuur.”

‘SOS-alarm voor het milieu’

In het thuisland van de paus, Argentinië, schrijft La Nacion dat Franciscus bezorgd is over persoonscultussen en dictatoriale tendensen in Latijns-Amerika. Het Colombiaanse El Espectador gaat intussen op een ander thema in: “De paus stuurt een SOS-alarm voor het milieu uit Ecuador.”

Bolivia: voorbereiding op pausbezoek

In Boliviaanse media staat intussen de voorbereiding op Franciscus’ bezoek – hij arriveert vandaag in het land – centraal.

Evo Morales

Belangrijk daarbij is de ‘Wereldontmoeting van Volksbewegingen’. President Evo Morales riep volgens media de maatschappelijke bewegingen op samen te werken met de paus “om de volkeren te bevrijden”, zoals Los Tiempos schrijft.

Homoseksualiteit, landbezit en abortus

In Paraguay, het derde land dat Franciscus aandoet, gaat het onder meer over het verbod bij de pausmissen borden mee te dragen over de thema’s homoseksualiteit, landbezit en abortus.

‘Vrijheid van meningsuiting’

ABC bericht over de kritiek vanuit de maatschappij op het verbod en citeert activisten met de woorden “Ze vallen de vrijheid van meningsuiting aan”. Ultima Hora meldt dat de kritiek al effect heeft gehad en dat de politie inbindt. Die “toetst enkel de grootte van de plakaten”.