fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zuid-Soedan: zusters overvallen, een zuster aangerand

KN Redactie 8 januari 2016
image

Een zuster is daarbij aangerand, volgens het Soedanese Katholieke Radio Netwerk, dat zich baseert op het getuigenis van een lokale priester.

Vijfduizend pond

De gewapende mannen hebben twee voertuigen, computers, mobiele telefoons en vijfduizend Zuid-Soedanese pond (circa 750 euro) gestolen van de school waar de zusters lesgeven.

‘Traumatische gebeurtenis’

De school is eigendom van Solidariteit met Zuid-Soedan, een katholieke-missionaire organisatie die ondersteund en gerund wordt door de broeders van De La Salle en de zusters van Notre Dame De Namur.

De organisatie richt zich met name op het geven van onderwijs.

Volgens broeder Bill Firman, directeur van Solidariteit met Zuid-Soedan was de “duidelijk geplande overval”, “een zeer traumatische gebeurtenis” voor de zusters.

Burgeroorlog

Zuid-Soedan telt ruim 12 miljoen inwoners, waarvan circa veertig procent katholiek is.

In het land woedt sinds 2013 een burgeroorlog tussen de stammen Dinka en Nuer.

De gevechten braken uit nadat president Salva Kiir, van de Dinka-stam, zijn vice-president Riek Machar, van de Nuer-stam, ontsloeg.

Twee miljoen vluchtelingen

Het conflict heeft tot nu toe aan duizenden Zuid-Soedanezen het leven gekost en heeft ruim twee miljoen mensen op de vlucht doen slaan.

‘Zinloos geweld’

Bisschop Edward Hiiboro Kussale van Tombura-Yambio zegt dat Zuid-Soedanese politici het in augustus ondertekende vredesakkoord moeten uitvoeren om een einde te maken aan het “zinloos geweld”.

Vrede en verzoening

President Kiir riep op 27 december na een gebedsdienst in de St.-Teresa kathedraal in de hoofdstad Juba op tot vrede en verzoening in het land.