fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zuster Alicia wint finale tv-kookwedstrijd

KN Redactie 12 november 2015
image

Afgelopen maandag won de in bruin habijt gehulde zuster Alicia Torres (30) de finale van ‘Chopped’ van Food Network. Zij won daarmee een geldprijs van 10.000 dollar (ruim 9.300 euro), te besteden aan een goed doel, meldt CNA.

Jonge congregatie

Dat gaat naar de Our Lady of the Angels Mission, een soepkeuken in een arme buurt van Chicago. Zuster Alicia is daar kokkin. Zij is lid van de jonge congregatie van de franciscanessen van de Eucharistie. Die legt zich toe op aanbidding van het Allerheiligste, evangelisatie en dienstbaarheid aan de armsten.

Vindingrijk

Dat laatste doen de zusters onder meer met hun dagelijks maaltijden voor de armsten in de buurt. Zuster Alicia, van jongsaf een keukenprinses, is er kokkin.
In een interview met CNA legt ze uit dat ze wel vindingrijk moet zijn om van de meest uiteenlopende ingrediënten een smakelijke maaltijd samen te stellen. “Wij weten nooit van tevoren wat onze weldoeners aan voedsel beschikbaar stellen. Mijn vermogen om flexibel en creatief te zijn is behoorlijk op de proef gesteld om mijn kookkunst uit te breiden en originele manieren te bedenken om heerlijke en gezonde maaltijden klaar te maken”, aldus zuster Alicia.

Uitdrukking van dankbaarheid

“Het is niet alleen een kans om creatief te zijn, maar nog veel belangrijker, om onze dankbaarheid uit te drukken tegenover God en onze weldoeners voor hun vrijgevigheid die ons leven en werk in stand houdt.”
Dagelijks kookt ze voor haar eigen negenkoppige communiteit en de mensen die aangewezen zijn op de soepkeuken. Dat zijn er dagelijks rond 200, maar met feestdagen kan dat oplopen tot wel 1400 personen.

Belangstelling voor religieuzen

Zuster Alicia meldde zich aan toen zij hoorde dat er bewust naar religieuzen werd gezocht. Dat media de laatste tijd groeiende belangstelling hebben voor religieuzen ligt volgens haar aan de vreugde die zij uitstralen. Nog belangrijker dan het prijzengeld vond zij de mogelijkheid om voor de televisie te getuigen van haar leven als religieus.

Vervuld leven

“Ik wilde het doen voor Jezus. Om te getuigen hoe vervullend een leven kan zijn dat aan God geschonken is. Ons leven als religieus bestaat uit gebed, getuigenis en dienstbaarheid. ‘Chopped’ gaf een geweldige kans om die boodschap met de wereld te delen.”

Aangetrokken door vreugde

“In ons leven proberen wij de liefde en de vreugde die wij vinden in onze relatie met de Heer te delen met al degenen die wij ontmoeten. Ik denk dat veel mensen zich aangetrokken voelen door de vreugde die zusters hebben en dat zij zich afvragen of die vreugde ook voor hen is weggelegd.
Ik hoop dat wij door ons getuigenis alle mannen en vrouwen kunnen helpen ontdekken dat leerling van Jezus zijn de meest bevredigende manier is om te leven.” De verschillende video-opnamen die over haar optreden op internet circuleren geven tonen een blije, bescheiden maar ook zelfverzekerde jonge vrouw.