fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zwitserland: priester weg na zegening homoverbintenis

KN Redactie 11 februari 2015
image

Dat zijn de bisschoppen Vitus Huonder (Chur) en Charles Morerod (Lausanne) volgens een verklaring van het bisdom Chur overeengekomen.

Niet mogelijk
De verbintenis van een koppel van gelijk geslacht zegenen is op grond van de leer van de Kerk niet mogelijk, staat in de verklaring. “De bisschoppen zijn ervan overtuigd dat homoseksuele mensen gezegend kunnen worden, niet echter de sluiting van een homoseksuele verbintenis”, wordt er geciteerd uit een document van de Zwitserse bisschoppenconferentie.

Gevraagd ontslag in te dienen
Mgr. Huonder heeft onlangs gesproken met de priester in kwestie, Wendelin Bucheli, en hem na nog eens ruggespraak met mgr. Morerod te hebben gehouden, gevraagd zijn ontslag in te dienen. Volgens de verklaring liep Buchelis aanstelling in het bisdom Chur uiterlijk komende zomer af.

Besproken
De priester werkte sinds 2005 in het bisdom Chur. Hij had de zegening open besproken tegenover een regionale krant. Daarbij zei hij dat de zegening zich niet wezenlijk van een huwelijk onderscheidde.

‘Opzien’
Het baarde tot buiten de grenzen van het kanton opzien, zei de woordvoerder van het bisdom Chur tegenover de NNZ am Sonntag. Mgr. Huonder moest zijn verantwoordelijkheid nemen, “ook vanwege al die zielzorgers en gelovigen, die voor het katholieke geloof staan”, aldus de woordvoerder.