fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zwitserse bisschop: homoseksualiteit is ‘geen ziekte’

KN Redactie 22 mei 2015
image

Zijn “slechte woordkeus” werd deels verkeerd opgeschreven, aldus de bisschop van Sion in Le Nouvelliste. Homoseksualiteit is zeker “geen ziekte”.

Kritiek
Mgr. Lovey had eerder deze week in een interview gezegd dat homoseksualiteit te genezen is. Gevraagd of dat betekent dat hij homoseksualiteit als ziekte ziet, antwoordde hij: “Nee, het is een zwakte van de natuur. Het bewijs is, dat er een reëel lijden is van de persoon die het beleeft en van zijn omgeving.” De uitspraak kwam hem op felle kritiek van Zwitserse homo-organisaties te staan.

‘Ongeschikt’
De aanduiding “genezing”, zegt hij in het nieuwe interview, had hij van een homoseksuele vriend gehoord die hem verklaarde “genezen” te zijn, aldus de bisschop. Buiten deze context was het woord “zeker ongeschikt gekozen”.

‘In samenhang’
Mgr. Lovey blijft er echter bij dat gebed een mogelijke weg is die tot een “genezing” zou kunnen leiden. Hij zegt het woord ‘genezing’ “in samenhang met het christelijk geloof” te hebben gebruikt, “dat Christus als degene ziet, die van alle zwaktes verlost”. De bisschop voegde toe het te betreuren dat het woord ‘genezing’ verkeerd begrepen werd in medische zin.

‘Zwakte van de natuur’
Om het begrip ‘zwakte van de natuur’ te omschrijven, verwees hij naar zijn eigen stemgeluid. “Ik antwoord u nu, en u merkt dat ik hees ben. Ik voel mij echter niet gekwetst, gekleineerd of geschokt wanneer men mij zegt dat ik hees ben. Dat behoort tot de natuur. Het vertegenwoordigt echter een zwakte.” Onder geen enkele omstandigheid, voegde hij toe, zit daar een moreel oordeel achter.

‘Niet mijn bedoeling’
Mgr. Lovey zei het ten diepste te betreuren met zijn uitspraken mensen gekwetst te hebben. “God weet dat dit niet mijn bedoeling was.”

Zelfhulpgroep
In zijn bisdom heeft mgr. Lovey een zelfhulpgroep voor homoseksuelen opgericht. De geestelijk begeleider daarvan, Joel Pralong, nam het voor de bisschop op. Die staat bij ontmoetingen open voor homoseksuelen, aldus Pralong.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21