<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Anti-regeringsbetogingen Sri Lanka duren voort: priester moet voor de rechter verschijnen

Luuk van den Einden 18 augustus 2022
image
Demonstranten vieren het aftreden van president Rajapaksa op 14 juli. Onder diens interim-opvolger duren de betogingen voort; daarbij zijn ook regelmatig geestelijken betrokken. Foto: CNS - Adnan Abidi, Reuters

Een Sri Lankaanse priester is op borgtocht vrij na een arrestatiebevel vanwege deelname aan een demonstratie tegen de regering. Al maanden demonstreert het volk tegen de regering vanwege de economische crisis in het land.

De 45-jarige priester Amila Jeewantha Peiris werd door de economische crisis van het land gedreven om zich aan te sluiten bij de demonstranten in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Daar heeft hij zich volgens de regering schuldig gemaakt aan strafbare feiten, waaronder het deelnemen aan een onwettige bijeenkomst, het hinderen van ambtenaren bij de uitvoering van hun taken en mishandeling. Dat meldt Catholic News Agency.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De politie zocht Peiris in het huis van zijn ouders en in de kerk van Balangoda, waar hij werkzaam is. Peiris diende daarop een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof om zijn arrestatie te voorkomen. Op 9 augustus werd een hoorzitting gehouden, waar hem verschillende strafbare feiten ten laste werden gelegd.

‘Schreeuw om gerechtigheid’

De priester moest daarom op 12 augustus voor de rechtbank verschijnen. Hij werd op borgtocht vrijgelaten dankzij twee persoonlijke borgstellingen van een half miljoen Sri Lankaanse roepies (ongeveer 1300 euro).

“Mijn enige zorg is dat bij deze onschuldige protesten veel jongeren op brute wijze worden gearresteerd en afgevoerd worden naar de gevangenis”, legt Peiris uit tegen de BBC. “Ik maak me zorgen over de levens van onze jongeren. Onze mensen schreeuwen om gerechtigheid.”

Economische crisis

De protesten tegen de Sri Lankaanse regering begonnen in maart 2022. Inwoners van Sri Lanka hebben geprotesteerd tegen de economische crisis in het land, die volgens hen is veroorzaakt door wanbeheer door de regering.

image
Zusters demonstreren tegen de regering. De Kerk spreekt zich regelmatig uit over de manier waarop de regering het betogende volk behandelt. Foto: CNS - Dinuka Liyanawatte, Reuters

Ook de katholieke Kerk van Sri Lanka heeft zich uitgesproken over de problemen. In april drongen de bisschoppen van Sri Lanka er bij de regering op aan actie te ondernemen om te voorkomen dat het land een “mislukte staat” zou worden. “Alle opeenvolgende regeringen tot nu toe zijn in meer of mindere mate verantwoordelijk voor de huidige stand van zaken”, aldus de bisschoppen.

Bestormingen en geweld

Premier Mahinda Rajapaksa trad op 9 mei af vanwege de protesten. Drie dagen later volgde Ranil Wickremesinghe hem op. Op 9 juli bestormden tienduizenden demonstranten het presidentieel paleis in Colombo en eisten dat Gotabaya Rajapaksa zou aftreden als president. Rajapaksa vluchtte later. Wickremesinghe dient sindsdien als waarnemend president.

Hoewel de demonstranten er vervolgens mee instemden de bezetting van overheidsgebouwen te beëindigen, gaan de protesten en het geweld door, terwijl de economische crisis aanhoudt. Vorige maand nog zette Wickremesinghe het leger in tegen betogers. Kardinaal Malcolm Ranjith, aartsbisschop van Colombo, noemde die actie toen “onacceptabel”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Peiris is niet de enige katholieke geestelijke die mee demonstreert tegen de regering en ook niet de enige die daarvoor vervolgd wordt. In juni moest zuster Mary Sonali een verklaring afleggen omdat ze werd verdacht van aanzetting tot brandstichting bij een protest. Volgens een katholieke lekenorganisatie zorgen zusters als Mary Sonali juist dat protesten vredig verlopen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.