<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Kathedraal Myanmar na opening gebombardeerd door regering

Catholic News Agency 12 februari 2025
image
Myanmarese katholieken bidden tijdens het pausbezoek van 2017. Foto: OSV - CNS photo/Paul Haring

Een pas benoemde kathedraal in Myanmar is vorige week gebombardeerd door het militaire regime. De Heilig Hart van Jezus-kerk in Mindat werd zwaar beschadigd door luchtaanvallen in Chin, de enige staat in Myanmar met een christelijke meerderheid.

Hoewel de schade plaatsvond op 6 februari, is het nieuws over het bombardement pas onlangs bekend geworden.

Onbruikbaar

Het dak en de gebrandschilderde ramen van de kerk werden vernield, waardoor de kerk onbruikbaar werd, aldus Fides, de informatiedienst van de pauselijke missiesamenlevingen. Er werden geen gewonden gemeld, het gebied was onlangs geëvacueerd.

Minder dan twee weken voor de bomaanslag, op 25 januari, wees paus Franciscus de kerk aan als kathedraal voor het nieuw gevormde bisdom Mindat. In de dagen voorafgaand aan de aanval planden lokale katholieken liturgische vieringen, waaronder de wijding van de nieuw benoemde bisschop, pater Augustine Thang Zawm Hung, aldus Fides.

Wederopbouw

Het nieuw gevormde bisdom Mindat heeft een totale bevolking van bijna 360.000 mensen, met meer dan 14.000 katholieken en 23 parochies, aldus gegevens van de Heilige Stoel.

Een lokale priester, geïdentificeerd als pater Paulinus, vertelde Fides dat de gelovigen vastbesloten zijn om opnieuw op te bouwen.

https://www.kn.nl/buitenland/

Militaire staatsgreep

“We zijn erg verdrietig dat onze kerk is getroffen door de bommen. Het is een wond in ons hart. Maar we laten ons niet verslaan. We zullen de kerk herbouwen,” zei de plaatselijke priester.

Myanmar, vroeger bekend als Birma, wordt al jaren geteisterd door gewelddadige conflicten na een militaire staatsgreep begin 2021 waarbij de militaire junta de gekozen regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die een nieuw democratisch tijdperk voor de natie had beloofd, omverwierp.

Humanitaire crisis

De staatsgreep leidde tot wijdverspreid verzet, massaprotesten en een escalatie van gewapende conflicten in het hele land, waardoor Myanmar in de huidige humanitaire crisis en mensenrechtencrisis terechtkwam.

Sinds 2021 is het aantal burgerslachtoffers volgens schattingen van de Verenigde Naties gestegen tot meer dan 6.000, terwijl miljoenen mensen ontheemd zijn geraakt.

Verkiezingen

De militaire junta heeft duizenden mensen gedood, tienduizenden gearresteerd en ziekenhuizen, scholen en religieuze gebouwen gebombardeerd. De lokale economie is ingestort en het land staat op de rand van hongersnood.

De militaire junta heeft verkiezingen aangekondigd voor 2025 waaraan alleen door de junta goedgekeurde partijen mogen deelnemen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.