Met een toenemend aantal vluchtelingen wereldwijd, neemt een ander probleem ook toe: een tekort aan vluchtelingenwerkers. In Thaise kampen voor Myanmarese vluchtelingen zet de katholieke Kerk dan ook alle zeilen bij.
Op dit moment leven er ongeveer 90.000 Myanmarese vluchtelingen verspreid over negen kampen in Thailand, dicht bij de grens met Myanmar. In de ‘hoogtijdagen’ begin jaren negentig was het zelfs een tijdelijk ‘thuis’ voor zo’n 130.000 vluchtelingen.
Dominic Nyareh, een Myanmarese priester die sinds 2008 als kapelaan in Ban Mai Nai Soi, Thais vluchtelingenkamp voor Myanmarese vluchtelingen, dient, vertelt dat de mensen er “het gevoel hebben dat de wereld Myanmar is vergeten”.
De aandacht is de laatste tijd verschoven naar Oekraïne, zegt hij. “Maar Myanmar is een van de ergste landen als het gaat om mensenrechtenschendingen. Er is geen rechtsstaat meer. Mensen zijn gefrustreerd en depressief en hebben het gevoel vergeten zijn.”
Op de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen noemde paus Franciscus echter wel de Myanmarese vluchtelingen. “We zijn een vergeten volk. Daarom ben ik paus Franciscus erg dankbaar dat hij de wereld heeft geholpen Myanmar te herinneren”, vertelt hij aan persbureau Catholic News Service.
Donoku, het geboortedorp van Nyareh, werd in mei aangevallen door het Myanmarese leger, dat bekend staat als de Tatmadaw. De helft van de gemeenschap werd in as gelegd. Maar, zo zegt de priester, als de oppositietroepen in Myanmar dezelfde hulp hadden gekregen als de Oekraïners die zich verzetten tegen de Russische invasie, zouden de vluchtelingen naar huis kunnen gaan.
“De jongeren zijn bereid hun leven op te offeren voor de bevrijding. Welke prijs ze ook moeten betalen, ze zijn er klaar voor. Ze hebben alleen niet de wapens en uitrusting die de Tatmadaw heeft. Als ze dezelfde steun als de mensen van Oekraïne hadden gekregen, zou het nu ‘game over’ zijn”, zegt hij.
In plaats daarvan vinden er enkel internationale sancties plaats, die amper effect hebben. Het leger blijft de rebellengroepen en burgerbevolking aanvallen. Ondertussen zijn vluchtelingen in Thailand niet meer welkom.
Voor de vluchtelingen die nog wel in de kampen zitten, valt het leven niet mee, vertelt Joseph Sureh, een priester die sinds 2015 in het kamp dient en er zelf ook woont.
“We moeten in bamboehutten leven. Thuis in Myanmar, of in een ander land, zouden we een comfortabeler leven kunnen leiden. Er is geen werk in het kamp en mensen mogen het kamp niet verlaten. Jaren geleden konden veel mensen hervestiging in derde landen aanvragen, maar deden dat niet omdat ze hoopten dat ze snel naar huis konden terugkeren. Nu, na zoveel jaren en geen verbetering in Myanmar, zijn velen wel geïnteresseerd in hervestiging, maar mag het niet meer”, vertelt Sureh.
De katholieke Kerk is vooralsnog vastbesloten in de kampen aanwezig te blijven. Er zijn verschillende kerkgebouwen en er is een breed scala aan parochieactiviteiten, zoals retraites voor mannen, een jeugdgroep en fluitlessen voor kinderen.
Twee zusters runnen ook een opvanghuis voor wezen en kinderen die bij hun familie in het kamp geen veilig of geschikt thuis hebben.
Joe Hampson, een Schotse jezuïet die het werk van de Jesuit Refugee Service langs de grens leidt, vindt de presentie van de Kerk belangrijk.
“De aanwezigheid van de priesters en zusters is een teken van normaliteit in een zeer abnormale situatie. De kerkelijke aanwezigheid geeft een teken dat de Heer met hen wandelt”, aldus de jezuïet.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.