fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Katholieken Filipijnen verdeeld: ‘Verkiezingen (on)eerlijk verlopen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 mei 2022
image
Ferdinand Marcos junior- hier tijdens een verkiezingsbijeenkomst – won de Filipijnse presidentsverkiezingen met overmacht. Foto: CNS - Eloisa Lopez, Reuters

De ruime overwinning van Ferdinand Marcos junior in de Filipijnse presidentsverkiezingen leidde de afgelopen dagen tot teleurgestelde reacties uit katholieke hoek. Een Filipijnse bisschop wijt de overwinning aan het verspreiden van nepnieuws. Een katholieke verkiezingswaakhond stelde echter tegelijkertijd dat de voorlopige uitslag in lijn is met eerdere peilingen.

Maandag kozen de Filipijnen de opvolger van president Rodrigo Duterte, wiens termijn van zes jaar afloopt. Met vrijwel alle stemmen geteld, staat Ferdinand Marcos (64) op meer dan 31 miljoen stemmen. Zijn rivale Leni Robredo (57) kreeg slechts de helft, namelijk 14,8 miljoen stemmen. De officiële uitslag wordt eind deze maand verwacht.

Leugens

Verschillende katholieke geestelijken en groepen uitten hun teleurstelling op sociale media. Zij dankten vooral de huidige vicepresident Robredo voor haar bijdrage aan en betrokkenheid bij het land.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Emeritus-aartsbisschop Antonio Ledesma schreef de overwinning van Marcos jr. – de zoon van oud-dictator Ferdinand Marcos – toe aan een nepnieuwscampagne van zijn familie en andere leden van zijn partij. Zij schilderden volgens Ledesma de tijd waarin Marcos’ vader president was af als een “gouden eeuw”, terwijl deze periode in werkelijkheid werd gekenmerkt door corruptie en dictatuur.

De aartsbisschop haalde zelfs nazi-propagandaminister Joseph Goebbels aan en zei: “Als leugens maar vaak genoeg worden herhaald, worden ze uiteindelijk als waarheid aangenomen.”

Systeem gehackt

Aanhangers van Robredo beweerden dat het verkiezingssysteem gehackt was. Het enorme verschil in aantallen stemmen tussen Marcos en Robredo wijst daar volgens hen op.

image
Vicepresident Leni Robredo verloor de verkiezingen van afgelopen maandag. Foto: CNS - Lisa Marie David, Reuters

Vandaag meldde echter een katholieke groep die zich inzet voor eerlijke verkiezingen – de PPCRV – dat ze geen afwijkingen had geconstateerd bij een controle. De voorlopige resultaten lijken overeen te komen met de opiniepeilingen die vooraf werden gehouden.

https://www.kn.nl/donaties/

Uit die peilingen was al af te leiden dat de strijd om het presidentschap vooral zou gaan tussen Ferdinand Marcos jr. en Leni Robredo. Uit de prognoses kwam ook steeds naar voren dat Marcos een ruime voorsprong had op Robredo.

‘Het is wat het is’

Een PPCVR-lid zei tegen Ucanews dat de Robredo-aanhangers niets anders kunnen doen dan de uitslag accepteren. “Het is wat het is. We bevinden ons in een democratische samenleving en we moeten het proces respecteren.”

De Filipijnse bisschoppen riepen de bevolking op om vreedzaam te reageren en te bidden.

Bronnen: CNS, Ucanews, kerknet.be