fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Myanmar: leger valt kathedraal binnen

Peter Doorakkers 12 april 2022
image
Een Myanmarese vrouw bidt in een kerk in de stad Yangon. Foto: CNS - Jorge Silva, Reuters

Het leger van Myanmar heeft afgelopen vrijdag de kathedraal van de stad Mandalay en enkele omliggende gebouwen van de Kerk bestormd. Na een bijna drie uur durende doorzoeking van de verschillende gebouwen vertrokken de soldaten weer.

Volgens een bron van ucanews.com zeiden de militairen getipt te zijn dat er wapens bewaard zouden worden op het terrein. Er werd echter niets gevonden.

Aartsbisschop Marco Tin Win was met enkele priesters en medewerkers aanwezig op het terrein. Niemand raakte gewond en er werd ook niemand opgepakt.

Bisschop de straat op

Myanmar wordt sinds de staatsgreep van het leger van begin vorig jaar verscheurd door conflicten. Aan de stad Mandalay waren die tot nu toe echter grotendeels voorbijgegaan, schrijft Catholic News Service.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wel liet de aartsbisschop vorig jaar openlijk merken waar zijn sympathie ligt. Hij ging in februari 2021 de straat op om de prodemocratische betogers een hart onder de riem te steken.

Vier doden

Elders in het aartsbisdom Mandalay werden katholieken al eerder op de korrel genomen. Het leger viel drie katholieke dorpen aan. Daarbij vielen vier doden en sloegen duizenden mensen op de vlucht.

Serie aanvallen op kerken

De aanval op de kathedraal is de laatste in een serie aanvallen op katholieke en protestantse kerken. Die vonden vooral plaats in de staten Chin en Kayah, waar veel christenen wonen.

Bij de aanvallen zijn priesters en predikanten opgepakt en vielen burgerdoden van allerlei achtergronden. Zo werden op kerstavond 35 katholieken doodgeschoten door het leger.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Afgelopen november viel het leger de kathedraal van Loikaw binnen en de kathedraal van Pekhon werd drie keer beschoten.

Knielende zuster

Een Myanmarese zuster trok vorig jaar wereldwijd de aandacht. Ze werd het symbool van de protesten tegen de machtsovername nadat er een foto van haar werd gepubliceerd.

Daarop is te zien hoe ze voor gewapende veiligheidstroepen knielt en de agenten smeekt niet te schieten op onschuldige burgers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Britse omroep BBC nam zuster Ann Rose Nu Tawng op grond van deze foto op in zijn lijst van honderd meest inspirerende en invloedrijke vrouwen van 2021.