fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Opnieuw conflict in de Kaukasus, kerkleiders vragen om gebed

Luuk van den Einden 14 september 2022
image
Een vrouw rouwt bij de uitvaart van een Azerbeidzjaanse militair. Sinds maandagavond is het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië opnieuw opgelaaid. Foto: CNS - Aziz Karimov, Reuters

Eerder deze week is het geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië weer opgelaaid. Het hoofd van de Armeens-apostolische Kerk en paus Franciscus vragen beiden om gebed voor de regio.

Sinds maandagavond zijn er op verschillende plaatsen langs de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan conflicten gemeld. Bij artilleriebeschietingen en droneaanvallen zijn zeker vijftig Armeense militairen omgekomen, meldt persbureau Reuters. Ook zouden de Armeense steden Goris en Sotk onder vuur liggen. Over burgerslachtoffers is weinig bekend.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de Azerbeidzjaanse regering is het geweld door Armenië uitgelokt, omdat Armeense troepen mijnen gelegd zouden hebben op strategische plaatsen rond legerposten van hun buurland. Ook aan de zijde van Azerbeidzjan zouden militairen zijn gesneuveld, maar hoeveel is niet bekend.

Decennialange strijd

De twee landen ten zuiden van de Kaukasus strijden al decennia om de regio Nagorno-Karabach. Die ligt in Azerbeidzjan, maar heeft een overwegend Armeense bevolking en wordt dan ook opgeëist door Armenië. Twee jaar geleden voerden de landen zes weken oorlog om de regio. Men vreest dat het akkoord dat die korte oorlog beëindigde, nu verbroken wordt.

Mogelijk speelt de oorlog in Oekraïne een rol in het oplaaien van het geweld. Rusland, een bondgenoot van Armenië, bewaakt normaal gesproken de status quo in de regio, maar door de invasie van Oekraïne is de Russische aandacht voor de Kaukasus mogelijk verslapt. Aangezien NAVO-lid Turkije achter Azerbeidzjan staat, kan het conflict ook op grotere schaal gevolgen hebben.

Gebed voor vrede

Karekin II, de katholikos oftewel het hoofd van de Armeens-apostolische Kerk, heeft om steun van de internationale gemeenschap in het conflict gevraagd. Hij pleit voor maatregelen die het geweld een halt toe moeten roepen en vraagt ook gelovigen van andere Kerken “om te bidden voor echte vrede in de regio”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus heeft zich ook uitgesproken over het conflict, meldt CNS. Tijdens de Mis die hij vandaag vierde als onderdeel van zijn bezoek aan het wereldreligiecongres in Kazachstan deed hij een oproep tot gebed en vrede voor de Kaukasus.

“We blijven bidden dat vreedzame dialoog en harmonie daar luider zullen klinken dan conflicten”, sprak de paus. “Laten we blijven bidden voor een wereld die weet hoe je vrede sticht, onder meer door wapenwedlopen te beëindigen en oorlogsbudgetten voor menslievende doelen te gebruiken.”