fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Paus bidt voor overstromingsslachtoffers Pakistan, bisschoppen vragen om hulp

Luuk van den Einden 30 augustus 2022
image
Door hevige moessonregens zijn grote delen van Pakistan overstroomd. Foto: CNS - Amer Hussain, Reuters

Pakistan wordt geteisterd door hevige overstromingen die al meer dan 1000 mensen het leven hebben gekost. De bisschoppen van het land roepen op tot noodhulp en gebed.

Door hevige moessonregens zijn op veel plekken in Pakistan overstromingen ontstaan. Het dodental is inmiddels de duizend gepasseerd en tienduizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Sinds kort geldt in het hele land de noodtoestand.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Solidariteit en gebed

De bisschoppen van Pakistan roepen op tot solidariteit en gebed. “Vanwege de omvang van de ramp is solidariteit met de slachtoffers van levensbelang”, zegt aartsbisschop Benny Travas van Karachi tegen Fides. Volgens hem is snelle noodhulp nodig voor de getroffenen: onder meer tenten, eten, medicijnen en kleding moeten naar de rampgebieden.

Aartsbisschop Travas is tevens directeur van de katholieke hulporganisatie Caritas Pakistan. De organisatie wordt overspoeld door verzoeken van parochies, hulpinstellingen en lokale overheden, zegt hij. “Het team van Caritas is al begonnen met noodhulp op poten zetten. Ik doe een dringende oproep aan iedereen om geld of goederen te doneren.”

90 procent onder water

Ook bisschop Samson Shukardin van het zwaar getroffen Hyderabad krijgt een onafgebroken stroom noodkreten binnen. “Negentig procent van mijn bisdom staat onder water. Ik krijg talloze telefonische oproepen om hulp, want veel kerken, scholen en andere gebouwen zijn beschadigd.”

“De mensen zijn dakloos, hongerig en vaak in rouw om het verlies van dierbaren”, zegt bisschop Shukardin, die ook zijn zorgen uit over de economische gevolgen van de overstromingen. “Veel arme gezinnen op het platteland zijn hun oogst kwijt. Daardoor worden ze met schulden opgezadeld, terwijl ze vaak al bij landeigenaren in de schuld staan.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In zijn angelustoespraak van afgelopen zondag heeft de paus zijn medeleven betuigd aan de getroffen bevolking van Pakistan: “Ik verzeker de inwoners van Pakistan van mijn nabijheid. Ik bid voor de talrijke slachtoffers, voor de gewonden en de daklozen en voor een ruimhartige, snelle solidariteit vanuit de internationale gemeenschap.”