Paus Franciscus heeft de afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar, asiel aangeboden in het Vaticaan. Suu Ki (78) belandde in 2021 in de cel, nadat het leger haar regering omverwierp. “Politieke toonbeelden moeten verdedigd worden.”
De paus heeft de Myanmarese autoriteiten ook opgeroepen om Suu Kyi vrij te laten, onthulde hij op 4 september, tijdens een privé-ontmoeting met jezuïeten in Jakarta. De bijeenkomst maakte deel uit van zijn reis naar Azië, dat tussen 2 en 13 september plaatsvond. “Ik heb haar zoon in Rome ontvangen en het Vaticaan aangeboden als toevluchtsoord”, aldus Franciscus.
Volgens de paus geldt Suu Kyi als een politiek toonbeeld “dat verdedigd moet worden”, is te lezen in een verslag van de ontmoeting dat het Italiaanse jezuïetentijdschrift Civiltà Cattolica dinsdag publiceerde.
Suu Kyi was tussen 2016 en haar arrestatie in 2021 premier van Myanmar. De politica werd veroordeeld tot 33 jaar cel, onder meer vanwege corruptie. Volgens mensenrechtenactivisten willen tegenstanders Suu Kyi met de veroordeling uit de politiek verbannen.
In 2017 kwam Suu Kyi in opspraak omdat zij zich niet verzet zou hebben tegen etnische zuiveringen van het leger op de Rohinga, een islamitische minderheidsgroep in het land. De Myanmarese leider ontkende de aantijgingen, die ze “incompleet en incorrect” noemde.
Suu Kyi speelde een belangrijke rol in de democratische transitie van Myanmar. De politica werd tijdens haar politieke loopbaal meerdere keren gearresteerd door de militaire junta van Myanmar. Suu Kyi wist desondanks keer op keer mee te doen met de parlementsverkiezingen. In 1991 ontving zij de Nobelprijs voor de vrede.
Sinds de staatsgreep van 2021 gaat Myanmar gebukt onder een spiraal van geweld. De militaire junta drukt protesten met harde hand de kop in. Daarnaast strijdt het regeringsleger tegen verzetsgroepen. De situatie leidt tot grote humanitaire problemen, zo’n 2,6 miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen.
Een schrijnende situatie, die de paus hekelde tijdens de ontmoeting met de jezuïeten. De paus riep Myanmarezen om op te komen voor een vreedzame toekomst van het land, gebaseerd op vrede, respect voor de mensenrechten en democratische waarden.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.