De oudste en grootste katholieke bedevaart van Bangladesh, ter ere van de heilige Antonius van Padua, trok duizenden pelgrims naar het heiligdom van het aartsbisdom Dhaka. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een interreligieuze bijeenkomst.
Na negen dagen van noveengebeden werden op 7 februari twee missen gevierd in het heiligdom van Panjora, nabij de hoofdstad van Bangladesh, in aanwezigheid van ongeveer 40.000 pelgrims.
Aartsbisschop Bejoy N. D’Cruze van Dhaka vertelde de menigte pelgrims dat de heilige Antonius helpt bij het bestrijden van wanhoop, eenzaamheid en alle andere uitdagingen van het dagelijks leven. “We hebben in ons leven veel genaden van God ontvangen via Sint Antonius, en daarom komen we hier bijeen om dank te zeggen”, zei hij.
Hij benadrukte ook dat de bedevaart “een symbool van eenheid tussen mensen van verschillende geloofsovertuigingen” is geworden, aangezien “veel mensen van diverse achtergronden hier elk jaar komen om hun geloof en dankbaarheid te uiten.”
Elk jaar nemen christenen, hindoes, moslims en boeddhisten samen deel aan de Sint-Antoniusbedevaart om speciale gebeden en dankzeggingen op te dragen aan de Portugese franciscaanse heilige. Het is de grootste jaarlijkse interreligieuze bijeenkomst die door katholieken wordt geleid in het overwegend islamitische Bangladesh.
“Vorig jaar kwam ik hier om tot Sint Antonius te bidden voor het herstel van mijn moeder. Dit jaar ben ik gekomen om hem te bedanken, want mijn moeder is genezen en maakt het goed”, zei Sharmila Chakraborty (34), een hindoeïstische pelgrim, over haar 60-jarige moeder die lange tijd ziek was en niet alleen door medische behandeling kon herstellen.
“Hoewel ik een hindoe ben, geloofde ik in Sint Antonius en heb ik baat gehad bij zijn voorspraak. Dit heeft mijn geloof in het christendom versterkt”, voegde Chakraborty toe.
Agustin Gomes (70), een toegewijde katholiek, neemt al sinds zijn kindertijd deel aan het feest van Sint Antonius.
Hij vertelde: “Twintig tot vijfentwintig jaar geleden waren er niet veel mensen, maar nu komen er jaarlijks zo’n 50.000 tot 60.000 mensen hier op bedevaart. Velen nemen ook deel aan de negen dagen van noveengebeden. Mensen van verschillende religies sluiten zich bij ons aan voor de bedevaart.”
Simul Rahman, een kledingarbeider, kwam naar het heiligdom met zijn vrouw en hun vijf maanden oude zoontje – een langverwacht wonderkind. “Na zeven jaar hebben we eindelijk een baby gekregen dankzij Sint Antonius. We hebben in 2023 een kind gevraagd aan de heilige, en in 2024 is hij geboren. Dit jaar zijn we hier om onze dankbaarheid aan hem te betuigen.”
De devotie tot Sint Antonius in de regio waar het heiligdom zich bevindt, komt gedeeltelijk voort uit een lokale legende en het geloof dat een beeld van de heilige op mysterieuze wijze verdween en opnieuw op de locatie verscheen.
Een 18de-eeuwse Bengaalse katholiek, Dom Antonio, droeg ook bij aan de volksvroomheid in het aartsbisdom Dhaka. Hij stond bekend om het bekeren van duizenden hindoes van lagere kasten in de Bhawal-regio, die nu deel uitmaakt van het aartsbisdom.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.