fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Sri Lanka: activisten verdedigen zuster tegen beschuldigingen overheid

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 juni 2022
image
Zuster Mary Sonali, hier in 2012, moest dinsdag een verklaring afleggen bij de Sri Lankaanse politie. Die verdenkt haar van medeplichtigheid aan geweld en brandstichting. Foto: CNS - Dinuka Liyanawatte, Reuters

Activisten in Sri Lanka riepen woensdag de autoriteiten op om een religieuze niet te arresteren. De politie verdenkt zuster Mary Sonali van hulp bij geweld en aanzetten tot brandstichting.

Op 7 juni zei de politie dat zuster Sonali zich moest melden om een verklaring af te leggen. De zuster zou mensen hebben gesteund die tegen de regering demonstreerden.

‘Absurde beschuldigingen’

De activisten zijn de aanhoudende repressies door de staat en het grote aantal arrestaties zat. Shehan Malaka Gamage, lid van een katholieke lekenorganisatie, zei woensdag op ucanews.com dat er al veel activisten zijn gearresteerd. Steeds vaker zijn nu ook geestelijken en religieuzen de klos.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op grond van “absurde beschuldigingen” zijn onlangs volgens Gamage verschillende boeddhistische monniken gevangengezet. De rechtbank liet ze uiteindelijk vrij.

De Sri Lankaanse priester Cyrill Gamini, een criticaster van het overheidsonderzoek naar de Paasaanslagen in 2019, ontsprong de dans, omdat de politie faalde.

Verdediging

Gamage beweert dat veel advocaten klaar staan om de zuster te verdedigen. “We kunnen een dergelijke repressie niet langer toestaan”, zegt ze.

Een ander lid van de katholieke lekenorganisatie, Thilina Alahakoon, zegt dat hij honderden filmpjes en foto’s heeft om te laten zien hoe zusters zorgden dat protesten vreedzaam verliepen. “Elke keer dat er een conflict was, kwamen ze tussenbeide en losten het conflict op”, aldus Alahakoon.

Crisis in Sri Lanka

Sri Lanka heeft al langer te maken met grote politieke, maatschappelijke en economische problemen. De crisis in het land leidde tot ernstige tekorten aan basisbenodigdheden, waaronder voedsel, kookgas, medicijnen en brandstof.

https://www.kn.nl/donaties/

Anti-regeringsprotesten zijn er in het hele land. De demonstranten eisen het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa. Zijn oudere broer, Mahinda Rajapaksa, trad in mei al af als premier.

Bron: Catholic News Service