fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Vaticaan hoopt op betere betrekkingen met Vietnam

KN Redactie 27 april 2022
image
Een katholieke kerk in de Vietnamese plaats Nam Dinh. Foto: CNS - Kham, Reuters

In de hoop de betrekkingen tussen de Heilige Stoel en Vietnam te verbeteren, was een delegatie van het Vaticaan afgelopen week in het Aziatische land.

Op 20 april arriveerde de driekoppige delegatie onder leiding van mgr. Miroslaw Wachowski, de ondersecretaris van het Vaticaan voor de betrekkingen met staten, in Hanoi meldt ucanews.com.

Andere afgevaardigden zijn de Vietnamese mgr. Francis Cao Minh Dung en de Koreaanse pater Han Hyun-taek.

Permanente pauselijke vertegenwoordiger

De afgevaardigden werden hartelijk verwelkomd door aartsbisschop Marek Zalewski, die de pauselijke nuntius in Vietnam is, maar woonachtig is in Singapore. Ook de aartsbisschop van Hanoi en overheidsfunctionarissen die met religieuze zaken zijn belast, waren bij de ontvangst.

Het was de negende bijeenkomst van de gezamenlijke werkgroep van de Heilige Stoel en de Vietnamese overheid. De jezuïet Joseph Dao Nguyen Vu, hoofd van het kantoor van de bisschoppenconferentie van Vietnam, zei dat de afgevaardigden van het Vaticaan deze bijeenkomst zouden bijwonen om de mogelijkheden te bespreken voor een kantoor voor een permanente pauselijke vertegenwoordiger in het communistische land.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ucanews.com meldde dat de groep in 2009 begon te werken aan overeenkomsten om de bilaterale relaties te verbeteren. Door de coronapandemie vonden er de afgelopen twee jaar echter geen bijeenkomsten plaats.

Beleefdheidsbezoeken

De delegatie legde ook beleefdheidsbezoeken af aan premier Pham Minh Chinh, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het regeringscomité voor religieuze zaken, dat alle religieuze activiteiten in het land controleert.

Op 23 april vierden de Vaticaanse bezoekers een speciale Mis in de kathedraal van Hanoi. Ook woonde de delegatie onder meer een vergadering van de bisschoppenconferentie van Vietnam bij.

Diplomatieke betrekkingen

Het Vaticaan heeft geen diplomatieke betrekkingen met Vietnam sinds de laatste Vaticaanse gezant in 1976 het land werd uitgezet. Dat gebeurde nadat de communisten de controle over Zuid-Vietnam overgenomen hadden.

Bron: CNS

https://www.kn.nl/donaties/