<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

VN: ‘Junta Myanmar valt eigen bevolking systematisch aan’

KN Redactie 11 augustus 2022
image
In Thailand woonachtige Myanmarezen protesteren bij de ambassade van hun land tegen de executie, op 25 juli, van vier prodemocratische activisten. Foto: CNS - Soe Zeya Tun, Reuters

Onder meer seksueel geweld, rekrutering van kindsoldaten, marteling en moord: sinds het in februari 2021 de macht greep, heeft het militaire regime in Myanmar misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

Militairen en leden van de veiligheidsdiensten plegen systematisch seksueel geweld en misdaden tegen kinderen, schrijft de VN-onderzoeksgroep voor Myanmar volgens Ucanews en CNS in haar jaarlijkse rapport.

Vrouwen worden onder meer slachtoffer van verkrachting, kinderen zijn gemarteld, in het leger ingelijfd en willekeurig gearresteerd, soms in plaats van hun ouders.

2100 mensen vermoord

Sinds de coup van februari 2021 zijn volgens de VN meer dan 2100 mensen vermoord, onder wie ook kinderen. Meer dan 15.000 mensen zijn opgepakt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op 25 juli, nadat het rapport al was afgerond, werden nog eens vier prodemocratische activisten geëxecuteerd.

‘Systematische aanval op burgerbevolking’

De VN richtten de onderzoeksgroep in 2018 op om bewijs te verzamelen van schendingen van het internationaal recht in het Zuidoost-Aziatische land. Jaarlijks verschijnt een rapport.

De groep zegt “duidelijke indicaties” te hebben dat het geweld tegen burgers sinds de militaire coup van vorig jaar zodanig verergerd is, dat er sprake is van “een wijdverspreide en systematische aanval op een burgerbevolking”.

Hoofdonderzoeker Nicholas Koumjian wees erop dat na de afronding van het huidige rapport nog eens vier prodemocratische activisten zijn geëxecuteerd. Dat gebeurde op 25 juli.

Bisschoppen eisen einde aan geweld

De leiders van de katholieke minderheid in het overwegend boeddhistische land hebben zich herhaaldelijk uitgesproken voor de mensenrechten. Ook deden katholieken mee aan de prodemocratische betogingen na de staatsgreep.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In juni eisten de bisschoppen van Myanmar nog een einde aan de aanvallen op onschuldige burgers. Ook willen ze dat de junta stopt met het verwoesten van gebedshuizen, ziekenhuizen en scholen in het door conflicten verscheurde land.

Genocide

Ook voor de militaire machtsgreep was het al onrustig in Myanmar. De VN concludeerden in 2017 al dat het leger “genocidale daden” pleegde tegen de islamitische Rohingya-minderheid in de deelstaat Rakhine. Ook de VS spraken van een “genocide” tegen de Rohingya.

De Myanmarese kardinaal Charles Maung Bo noemde hun situatie “een wanstaltig litteken op het geweten van mijn land”. Ook wees hij op de vervolging van andere groepen, zoals de christelijke Kachin.

Paus in Myanmar

Paus Franciscus heeft herhaaldelijk opgeroepen tot gebed voor Myanmar en een einde aan het geweld. Toen hij het land in 2017 bezocht, drong hij verschillende malen aan op respect voor de rechten van elke burger en iedere etnische groep.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Intussen neemt de internationale roep om vervolging van de juntaleiders voor het Internationaal Strafhof in Den Haag toe. Bij het Internationaal Gerechtshof in diezelfde stad loopt al een genocideproces tegen Myanmar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.