fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Zuid-Koreaanse bisschoppen ‘extreem bezorgd’ om lozen radioactief koelwater Fukushima

Francesco Paloni 28 augustus 2023
image
Experts van VN-atoomwaakhond IAEA en Japanse wetenschappers nemen monsters van het zeewater bij de Japanse kerncentrale van Fukushima. IAEA concludeerde in juli op basis van een rapport dat het risico van het lozen van radioactief koelwater voor mens en milieu “verwaarloosbaar” is. Toch klinkt er hevige kritiek op het plan, onder meer van landen als China en Zuid-Korea, maar ook van Aziatische bisschoppenconferenties. Foto: Petr Pavlicek - IAEA

Het lozen van gefilterd radioactief koelwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima is voor de Zuid-Koreaanse bisschoppen reden voor “extreme bezorgdheid”. De Japanse regering startte hier donderdag mee, nadat VN-atoomwaakhond IAEA het plan eerder verantwoord noemde.   

Naast de Zuid-Koreaanse bisschoppen hebben ook hun Japanse collega’s en 42 diocesane organisaties kritiek geuit op de Japanse regering. Zijn kwamen in juni al met een gezamenlijke verklaring, die het Vaticaanse persbureau Fides donderdag opnieuw aanhaalde.

Hevige protesten

De beslissing is volgens de bisschoppen genomen ondanks hevige protesten van lokale vissers, milieuorganisaties en tegen het advies van wetenschappers in. Zij keren zich tegen de boodschap van de Japanse regering, die claimt dat het gebied rond de kerncentrale veilig is omdat de radioactieve vervuiling in de regio af zou nemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de Japanse regering is het lozen van zo’n 1,3 miljoen ton koelwater in de Stille Oceaan noodzakelijk om de reactor van de kerncentrale te kunnen ontmantelen.

Risico verwaarloosbaar

Het afvalwater wordt voor lozing intensief gefilterd, waardoor de meeste radioactieve deeltjes uit het water worden gezuiverd. Volgens de Japanse regering blijft alleen de radioactieve stof tritium achter in het water. Het lozen van het koelwater gaat vermoedelijk zo’n dertig tot veertig jaar duren.

VN-atoomwaakhond IAEA concludeerde in juli op basis van een rapport dat het risico voor mens en milieu “verwaarloosbaar” is. Toch klinkt er hevige kritiek op het plan, onder meer van omringende landen als China en Zuid-Korea. Zij veroordelen het Japanse besluit en vinden dat Japan eerst goedkeuring had moeten krijgen van omringende landen.

Vrees voor omzetdaling

China heeft daarnaast een verbod ingesteld op de import van Japans vis uit verschillende Japanse regio’s als Tokio en Fukushima. Dat is iets waar Japanse vissers al jaren voor vrezen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Zuid-Koreaanse en de Japanse bisschoppen kwamen al in 2021 met een gezamenlijke verklaring tegen het plan van de regering waarin ze opriepen om de volksgezondheid en de schepping te beschermen.

Risico te groot

Volgens de bisschoppen zou de techniek waarmee de Japanse regering het water filtert zich nog in een testfase bevinden waardoor het risico te groot is. “Wanneer radioactief materiaal in de Oceaan wordt gedumpt”, aldus de bisschoppen, “zal dit impact hebben op mens en natuur” en leiden tot grotere angst.

Japan werd in maart 2011 getroffen door een zware aardbeving en een tsunami die ook de kerncentrale in Fukushima beschadigde. Dat leidde tot een kernramp.