Chronische slapeloosheid leidde er uiteindelijk toe dat paus Benedictus XVI in 2013 besloot af te treden. De emeritus-paus schreef dit negen weken voor zijn dood in een brief aan de pauselijke biograaf Peter Seewald.
De details staan in een artikel dat het tijdschrift Focus publiceerde. Vrijdag bevestigde de biograaf aan persbureau KNA dat insomnia doorslaggevend was voor de keuze van Benedictus om zijn ambt neer te leggen.
In zijn laatste brief aan de biograaf – gedateerd op 28 oktober 2022 – onthulde Benedictus het “centrale motief” voor zijn ontslag. Hij gaf aan dat zijn reden om af te treden de slapeloosheid was “die me sinds de Wereldjongerendagen in Keulen onafgebroken heeft begeleid”.
Benedictus bezocht de Wereldjongerendagen die in 2005 in Keulen plaatsvonden, enkele maanden nadat hij tot paus verkozen was. Het was zijn eerste pauselijke reis.
De in Beieren geboren paus diende nog bijna acht jaar voordat hij op 11 februari 2013 aankondigde dat hij aftrad – daarbij verwijzend naar afnemende kracht.
Volgens Seewald had Benedictus geen ophef willen maken over de details van zijn aftreden.
Aangezien de geruchten en speculaties over zijn aftreden niet zijn verdwenen, zei Seewald dat hij verplicht was “het beslissende detail te publiceren dat mij was toevertrouwd over de medische geschiedenis van de Duitse paus”.
“Geruchten over chantage en enige vorm van druk op hem zijn niet verdwenen”, zei de Duitse journalist. Er is ook gesuggereerd dat de Vatileaks de echte reden voor zijn aftreden was.
“Ik hoop dat de bekendmaking van deze details eindelijk de complottheorieën en foutieve speculaties tot rust zal brengen.”
De enige reden van Benedictus’ ontslag was volgens Seewald gezondheidsredenen, “precies zoals hij uitdrukte in zijn ontslagverklaring”.
De biograaf zei dat Benedictus sterke slaappillen gebruikte. In de brief schrijft Benedictus dat de “sterke remedies” die hem destijds door zijn lijfarts waren voorgeschreven aanvankelijk hadden gewerkt en hielpen om als paus “beschikbaar” te zijn. De medicijnen bereikten echter al snel “hun limieten” en begonnen slechter te werken.
Benedictus vertelde aan Seewald dat hij tijdens zijn reis naar Mexico en Cuba in maart 2012 na het pakken van een zakdoek in de badkamer waarschijnlijk ergens tegenaan was gelopen en was gevallen. Eenmaal wakker ontdekte hij dat zijn zakdoek “met bloed doordrenkt” was.
Na het incident beval de lijfarts van de paus Benedictus echter om het gebruik van slaappillen te verminderen en benadrukte hij dat hij alleen ‘s ochtends openbare afspraken mocht bijwonen als hij in het buitenland verbleef.
Daarom redeneerde Benedictus dat hij plaats moest maken voor een nieuwe paus die in 2013 de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro zou kunnen bijwonen. Hij achtte zichzelf niet meer in staat om het ambt naar behoren uit te oefenen.
Benedictus XVI trad op 28 februari 2013 af als paus. Zijn opvolger Franciscus werd op 13 maart 2013 gekozen en bezocht de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro. Benedictus XVI stierf op oudejaarsavond 2022 op 95-jarige leeftijd.
Seewald is de auteur van een nieuw boek getiteld Benedict’s Legacy (‘Benedictus’ nalatenschap’) dat binnenkort verschijnt. De brief van 28 oktober 2022 kon er “wegens tijd en productie” niet in worden opgenomen, aldus de auteur.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.