Geef om katholieke journalistiek

doneer

Buitenland LEES MEER >

Duitsland

Urine in het wijwater en verbrande Bijbels: kerkvandalisme plaagt Duitsland in opmaat naar Pasen

Discriminatiewaakhond OIDAC meldt opvallend veel gevallen van vandalisme in Duitse kerken in de weken voor Pasen. Omdat geweld tegen kerken vaak niet als haatmisdrijf wordt erkend, pleit het OIDAC voor meer aandacht: “Het past echt niet dat kerken rond Pasen de deuren zouden moeten sluiten.”
Analyse

‘Teken uit de hemel’: Jongeren in West-Europa kiezen voor doopsel

In Frankrijk kiezen deze Pasen 17.800 mensen voor het doopsel – vooral jongeren. Ook in Engeland, België en Nederland tekent zich een stille heropleving af onder Generatie Z. Wat is er aan de hand?

Commentaar LEES MEER >

Wereldkerk LEES MEER >

Liturgie

Vaticaan verduidelijkt regels voor misintenties in strijd tegen wanpraktijken

In een nieuw decreet heeft het Vaticaan scherper duidelijk gemaakt hoe priesters met misintenties om moeten gaan. Dat bleek nodig omdat misintenties nogal eens misbruikt worden – vaak om de eigen zakken te spekken.
Analyse

Meer Afrikanen, minder priesters: Vaticaanse jaarcijfers tonen het gezicht van de Kerk van morgen

De nieuwe Vaticaanse jaarcijfers over het aantal katholieken, priesters en religieuzen wereldwijd bieden op het eerste oog weinig verrassingen. Toch zijn er een aantal opvallende ontwikkelingen te ontdekken.
Interview

Kerkleiders Zuid-Soedan en PAX roepen op tot actieve geweldloosheid en rechtvaardige vrede

De Nederlandse vredesorganisatie PAX heeft met de Zuid-Soedanese Raad van Kerken een vredesgids gemaakt die steun biedt in het tegengaan van geweld en passiviteit. Kerken zijn in het land onmisbaar op de weg naar vrede: “In tijden van oorlog treden bij de ngo’s de evacuatieplannen in werking, maar de Kerken blijven.”

Vaticaan LEES MEER >

Nieuws

Dag van pausuitvaart bekend: Franciscus passeert zaterdag ‘poort van het hemelse Jeruzalem’

De uitvaart van paus Franciscus zal op zaterdag 26 april om 10.00 uur ’s ochtends plaatsvinden, heeft het Vaticaan bekendgemaakt. Ondertussen heersen op het Sint-Pietersplein verslagenheid, hoop en dankbaarheid.
Achtergrond

De paus is overleden. Wat gebeurt er nu?

De dagen tussen het overlijden van een paus en zijn uitvaart staan in het teken van allerlei rituelen en tradities. Ook voor paus Franciscus, die van soberheid hield en zijn eigen uitvaartplechtigheden heeft laten versimpelen, worden de nodige ceremonies gehouden.
Politiek

Nederlandse politiek vol lof over de paus: ‘Diep getroffen’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Dick Schoof en verschillende Tweede Kamerleden spreken met warme woorden over de vanochtend overleden paus. “De katholieke wereldgemeenschap neemt afscheid van een leidsman die de noden van deze tijd zag en benoemde.”

Analyse LEES MEER >

Column LEES MEER >

Europa LEES MEER >

Analyse

‘Teken uit de hemel’: Jongeren in West-Europa kiezen voor doopsel

In Frankrijk kiezen deze Pasen 17.800 mensen voor het doopsel – vooral jongeren. Ook in Engeland, België en Nederland tekent zich een stille heropleving af onder Generatie Z. Wat is er aan de hand?
Europa

Doorgewinterde Vaticaanse diplomaat wordt nieuwe EU-nuntius

De Filipijnse aartsbisschop Bernardito Auza is benoemd tot nieuwe nuntius bij de Europese Unie. Daarmee is er een opvolger voor de in augustus onverwacht overleden Noël Treanor.
Analyse

Meer Afrikanen, minder priesters: Vaticaanse jaarcijfers tonen het gezicht van de Kerk van morgen

De nieuwe Vaticaanse jaarcijfers over het aantal katholieken, priesters en religieuzen wereldwijd bieden op het eerste oog weinig verrassingen. Toch zijn er een aantal opvallende ontwikkelingen te ontdekken.

Verenigde Staten LEES MEER >

Politiek

Heilige Stoel doet dringende oproep aan VN voor nucleaire ontwapening en AI-regulering

In een wereld waar angst steeds meer de boventoon voert, zouden landen serieus werk moeten maken van nucleaire ontwapening. Die oproep deed aartsbisschop Gabriele Caccia, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties, tijdens een VN-vergadering. Ook dringt hij aan op regulering van kunstmatige intelligentie (AI).
Verenigde Staten

‘Hartverscheurend’: Kerk VS kan migrantenhulp niet alleen dragen en trekt stekker eruit

Nadat Donald Trump eerder de stekker uit de samenwerking trok, zien de Amerikaanse bisschoppen zich gedwongen om hun programma’s voor minderjarigen en vluchtelingen te beëindigen. “We zijn in een onhoudbare positie geplaatst.”
In Memoriam

Theodore McCarrick (1930-2025): gevallen kardinaal die symbool werd van kerkelijk misbruik

Op 94-jarige leeftijd is de in ongenade gevallen Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick overleden. Hij was hét gezicht van de Amerikaanse misbruikschandalen, die wel door de Kerk maar nooit door een rechter schuldig werd bevonden.

Latijns-Amerika LEES MEER >

Latijns-Amerika

Vlaamse missionaris overleden na ongeluk in El Salvador

De Vlaamse missionaris Roger Ponseele (85) is op 24 maart overleden na een auto-ongeluk in El Salvador, waar hij sinds 1970 woonde. Hij was bevriend met Óscar Romero en steunde de bevolking van het land tijdens de burgeroorlog in de jaren tachtig. “Bang was hij nooit.”
Nieuws

Mexicaanse bisschoppen laken ‘falen van overheid’ na ontdekking vernietigingskamp drugskartel

Een gruwelijke ontdekking verhit de gemoederen in Mexico: in een heus vernietigingskamp van een drugskartel werden crematoria, botresten, kleding en schoenen gevonden. De Mexicaanse bisschoppen spreken van “een van de wreedste uitingen van kwaad en menselijke ellende die we in het land hebben gezien”.
Achtergrond

Kerkelijke organisaties: 'Mensenrechten geschonden bij Trumps massadeportaties'

Latijns-Amerikaanse landen worstelen met de onverwachte komst van grote aantallen mensen die door de regering-Trump gedeporteerd zijn. Katholieke hulporganisaties in de regio melden structurele schendingen van grondrechten, en roepen hun regeringen op om weerstand te bieden aan de VS.

Azië LEES MEER >

Godsdienstvrijheid

China's nieuwe maatregelen beperken buitenlandse missiewerken ernstig

De nieuwe beperkingen van het Chinese Verenigd Front verbieden buitenlandse geestelijken om missiewerken voor Chinese burgers te leiden zonder uitdrukkelijke uitnodiging van de overheid. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor buitenlandse missiewerken in het land.
Interview

In Syrië blijft de benarde positie van christenen onverminderd standhouden

Door de nieuwe instabiliteit in Syrië blijft de situatie van christenen in het land onzeker. Volgens pater Hugo Alaniz zijn de uitdagingen voor de krimpende geloofsgemeenschap enorm: “Mensen voelen zich down, bang en bezorgd.”
Opmerkelijk

Kardinaal pleit voor vrijlating transvrouw na veroordeling om Jezus-grap

In Indonesië moet een transvrouw bijna drie jaar de cel in voor een TikTok-grap over Jezus. Maar uit onverwachte hoek krijgt zij steun: een katholieke kardinaal pleit voor haar vrijlating en herziening van de blasfemiewetten in het islamitische land.

Afrika LEES MEER >

Interview

Een bus vol hoop: hoe veilig vervoer levens verandert in Oeganda

In de regio Bukeerere, niet ver van de Oegandese hoofdstad Kampala, zorgt een bescheiden schoolbus niet alleen voor veilig vervoer, maar ook voor een toekomst vol hoop voor kinderen met cerebrale parese (CP) en hun families.
Achtergrond

Seksueel misbruik in de Afrikaanse Kerk: het stille taboe

De katholieke Kerk in Afrika begint voorzichtig stappen te zetten in de aanpak van seksueel misbruik. Maar culturele taboes en de maatschappelijke rol van de Kerk maken verandering complex, zegt expert Stéphane Joulain.
Afrika

Roofoverval op Congolese zusters: religieuzen steeds vaker slachtoffer van geweld

Op 18 maart is een missieklooster in de Congolese hoofdstad Kinshasa aangevallen. Geweld wordt een steeds groter probleem in de Congolese samenleving, waarbij religieuzen ook regelmatig slachtoffer worden.

Godsdienstvrijheid LEES MEER >

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.