<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Aartsbisschop Tokio vraagt atleten kerken te mijden tijdens Spelen

Courtney Mares - CNA 14 juli 2021
image
Het Japanse Nationale Stadion van Tokio, hoofdlocatie van de aanstaande Olympische Spelen. Foto: Arne Müseler - Wikimedia (CC BY-SA 3.0 DE).

De aartsbisschop van Tokio heeft sporters en stafleden verzocht om geen kerken te bezoeken tijdens de Olympische Spelen, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi stelt zijn bisdom zich tot doel “zelf niet besmet te raken en ook anderen niet te besmetten.” Daarom vraagt de aartsbisschop dat iedereen die deze zomer naar Tokio afreist voor de Olympische en Paralympische Spelen om “niet naar de kerk te gaan.”

“We hebben overwogen om voorbereidingen te treffen zodat onze parochies kunnen voorzien in de spirituele behoeften van de vele mensen die naar Japan komen voor dit internationale evenement”, aldus aartsbisschop Kikuchi. “Die plannen hebben we echter moeten annuleren. Daarom zullen we geen rol vervullen tijdens de Spelen.”

Noodtoestand

De stad Tokio heeft al de noodtoestand uitgeroepen met het oog op de Olympische Spelen, die op 23 juli van start gaan. Toeschouwers zijn niet welkom bij het sportevenement, waarmee Japan de verspreiding van het coronavirus hoopt tegen te gaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit is inmiddels de vierde keer dat de noodtoestand van kracht is in de Japanse hoofdstad. Voor het aartsbisdom betekent dat een beperkt aantal mensen per kerk. Ook geldt voor katholieken dat ze zo veel mogelijk in hun eigen parochie moeten kerken, zodat in geval van een corona-uitbraak de nodige maatregelen getroffen kunnen worden, meldt de website van het aartsbisdom.

Kerkgangers zijn nog altijd vrijgesteld van de zondagsplicht in het bisdom Tokio, waar ongeveer honderdduizend van de twintig miljoen inwoners katholiek zijn.

Levens beschermen

Volgens persagentschap Reuters heeft 28% van de Japanners minstens één prik tegen corona gehad. “Ik ben al gevaccineerd, net als onze paus”, zegt aartsbisschop Kikuchi. “We zitten er niet over te denken om vaccinatie een vereiste voor het bijwonen van een Mis te maken.”

De extra maatregelen omtrent kerkbezoek zullen ook van kracht zijn tijdens de Paralympische Spelen, die van 24 augustus tot 5 september gehouden worden. Volgens aartsbisschop Kikuchi hebben de maatregelen als doel om iedereen te beschermen: “We moeten niet vergeten dat we de plicht hebben om niet alleen onze eigen levens te beschermen, maar dat we ook zorg moeten dragen voor iedereen die het leven als geschenk van God heeft ontvangen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.