fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Assyrische monnik krijgt twee jaar celstraf voor ‘christelijke naastenliefde’

Emma Koevoets 9 april 2021
image
Monnik Aho Bileçen in het Mar Yakub-klooster in Tur 'Abdīn. Foto: Twitteraccount Assyrian Policy Institute

De Assyrische monnik Sefer Aho Bileçen moet twee jaar en één maand de Turkse gevangenis in voor ‘hulpverlening aan een terroristische organisatie’. Zelf blijft hij ontkennen.

Tijdens zijn proces in de Turkse rechtbank was er geen pers of publiek aanwezig.

Aho Bileçen had volgens de aanklagers een stuk brood gegeven aan twee vermeende leden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) nadat zij voor zijn poort verschenen. De aanklagers vertelden het Hoge Strafhof van Mardin dat de monnik daarom samenwerkt met een terroristische organisatie. Zelf protesteert Aho Bileçen tegen de beschuldigingen aan zijn adres en wijst hij ze af.

Beheerder van klooster

De Assyrische monnik is in Turkije beter bekend als ‘Vader Aho’. Hij beheert en restaureert het oude Syrisch-orthodoxe klooster van Mar Yakub (St.-Jacobus), dat sinds de Armeense genocide van 1915 verlaten was. Eerder werd hij al op 9 januari 2020 gearresteerd. Vervolgens werd hij vier dagen later onder druk van de publieke opinie weer vrijgelaten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een anonieme overloper van de PKK had Aho Bileçen aangegeven bij de Turkse autoriteiten wegens het delen van brood met leden van de partij. Zelf hield de monnik vol dat hij niet wist dat ze “leden van de PKK” waren en dat hij gewoon twee mensen die om eten vroegen uit “christelijke naastenliefde” hielp, meldt Asianews.

Zoveelste intimidatie van christenen

Op 7 april veroordeelde de rechtbank de Assyrische monnik desalniettemin tot vijfentwintig maanden gevangenisstraf. Zowel de aanklacht als de uitspraak is volgens voorzitter Jon Koriel van het Assyrian Policy Institute de zoveelste intimidatie van de christelijke minderheden in Turkije, schrijft Kerknet.

Toenemende druk op christenen

In Turkije is er sprake van toenemende druk op de christelijke minderheid. Er wordt onder andere oneerbiedig omgegaan met het christelijke culturele erfgoed. Eeuwenoude kerken worden door de autoriteiten te koop aangeboden.

Na de oude basiliek van de Hagia Sophia, werd ook historische Chorakerk in Istanboel omgetoverd tot moskee. Alle christelijke afbeeldingen werden bedekt met witte gordijnen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.