<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Australische priesters verlenen noodhulp bij bosbranden

KN Redactie 30 januari 2020
image
Aalmoezenier Kene Onwukwe, een van de priesters die praktische en geestelijke bijstand verleent bij de bosbranden in Australië. (Foto: CNS photo/courtesy Father Onwukwe)

Drie priesters uit Sydney hebben hun priesterboordje verruild voor een camouflagepak. Zij sloten zich aan bij de 3.000 Australische reservisten die ondersteuning bieden aan brandweerlieden bij het bestrijden van de enorme bosbranden die het land teisteren.

Pater franciscaan Francis Ghanem en parochiepriesters Kene Onwukwe en Andrew Feng werken momenteel fulltime als aalmoezenier om uitgeputte brandweerlieden en door de branden getroffen gemeenschappen bij te staan.

‘Pastoraat van aanwezigheid’

Ze verrichten allerlei praktische klussen, zoals het repareren van hekken, het vrijmaken van wegen en het opbouwen van noodtenten. Maar hun primaire taak is een “pastoraat van aanwezigheid” om mensen te “bemoedigen en steunen”, zo vertelde pastoor Onwukwe aan persbureau CNS.

“We leiden een dagelijkse gebedsdienst, praten met brandweerlieden, bidden met hen en voor hen en bezoeken gezinnen die getroffen zijn door deze bosbranden”, aldus Onwukwe. “We zijn hier niet om de branden te stoppen, de brandweer doet dat uitstekend, maar we ondersteunen ze op alle mogelijke manieren, vaak op kleine manieren, en mensen waarderen onze steun enorm.”

Bijbel

Onwukwe vertelt over een ontmoeting met een gezin waarvan huis met de grond gelijk was gemaakt. Nadat hij met de gezinsleden gebeden had, gaf de priester zijn Bijbel aan de vader van het gezin. De man brak plots in tranen uit.

“Hij was een gelovig man, en hij vertelde me dat al zijn vele Bijbels in de brand verloren waren gegaan. De Bijbel die ik hem gaf was nu de enige die hij had. Dat heeft me erg geraakt.”

(Bron: CNS/The Catholic Sun)

> Lees KN nu de eerste vier weken gratis!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.