<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

[BEELDGALERIJ] Sri Lanka rouwt en begraaft zijn doden

KN Redactie 29 april 2019
image
Een vrouw rouwt bij het graf van een van de slachtoffers van de aanslag op een kerk in Negombo. Foto: CNS Photo - Athit Perawongmetha, Reuters

In Sri Lanka zijn vorige week de doden begraven die vielen bij de aanslagen op Eerste Paasdag.

Op verschillende plaatsen in het land kwamen mensen bijeen om te bidden voor de slachtoffers. Bij de bomaanslagen op kerken en hotels vielen ten minste 250 doden.

Dag van nationale rouw

Op 23 april, een dag van nationale rouw, werd een begin gemaakt met het begraven van de slachtoffers. Kardinaal Malcolm Ranjith zei vorige week in een interview met de Canadese radiozender CBC te worstelen met de nasleep van de aanslagen in zijn land, “omdat er geen woorden zijn waarmee ik mijn volk kan troosten”.

“Ik weet niet wat ik tegen hen moet zeggen”, zei de aartsbisschop van Colombo. “Ik heb geprobeerd naar hun begrafenissen te gaan en ik heb geprobeerd hen te omhelzen en hun te vertellen dat ik bij hen ben, maar ik heb geen woorden te zeggen. Ik lijd met hen.”

 

“Ik weet niet wat ik tegen hen moet zeggen. Ik lijd met hen mee”
- Kardinaal Malcolm Ranjith, aartsbisschop van Colombo

Ranjith herhaalde zijn kritiek op de Sri Lankaanse overheid, die waarschuwingen over aanslagen in de wind sloeg. Had hij geweten van de aanslagen, dan had de kardinaal naar eigen zeggen alle vieringen in de Goede Week afgelast. Volgens Indiase veiligheidsbeambten waarschuwden zij Sri Lanka drie keer voor aanslagen. De laatste waarschuwing zou zes uur voordat de bommen afgingen zijn gegeven.

De katholieke kerken in het land bleven afgelopen zondag dicht. (CNS)

Een impressie van verschillende gebedsbijeenkomsten en begrafenissen (foto’s: CNS Photo – Reuters, klik op de witte pijltjes voor de volgende foto):

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.