Sinds de parlementsverkiezingen van oktober is het onrustig in Georgië, maar na de recente aankondiging dat de toetredingsgesprekken met de EU worden stopgezet is de situatie nog gespannener geworden. Anahit Mkhoyan, directeur van Caritas Georgië, ziet hoe de politieke onrust juist de kwetsbaren in het land treft.
Sinds minister-president Irakli Kobakhidze van Georgië eind vorige maand aankondigde dat de toetredingsgesprekken met de Europese Unie (tijdelijk) stopgezet zouden worden, is het onrustig in het Oost-Europese land. De premier droeg als reden “chantage en manipulatie” door EU-politici aan, en zegt dat het gaat om een tijdelijke stopzetting tot eind 2028.
Anahit Mkhoyan, directeur van de Georgische tak van katholieke hulporganisatie Caritas, gelooft daar echter niks van. “Mensen snappen dat hij met het einde van 2028 eigenlijk bedoelt dat de gesprekken nooit voortgezet gaan worden”. Volgens schattingen is zo’n tachtig procent van de Georgiërs voorstander van een EU-lidmaatschap voor het land.
Mkhoyan vreest voor de veiligheid van leden van haar staf, die samen met tienduizenden andere Georgiërs deelnemen aan nachtelijke demonstraties tegen het regeringsplan. De demonstranten worden door de politie hardhandig aangepakt met waterkanonnen, traangas en fysiek geweld. Ook tientallen journalisten zijn slachtoffer geworden van dit geweld.
Het is al sinds de parlementsverkiezingen van oktober onrustig in het land. De pro-Russische partij Georgische Droom won de verkiezingen naar eigen zeggen met overmacht, maar volgens oppositiepartijen was er sprake van fraude en intimidatie van kiezers. De EU en de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot onderzoek naar het verloop van de verkiezingen.
“Ik verlies ook medewerkers die niet meer in Georgië willen wonen”, vertelt Mkhoyan. “De huidige geopolitieke situatie zorgt voor een hoop onzekerheid, ook ten opzichte van onze partners.”
Die onzekerheid komt grotendeels door een controversiële wet tegen buitenlandse invloed die in mei werd aangenomen. In die wet staat dat organisaties die voor meer dan twintig procent van buitenlandse financiering afhankelijk zijn zich bij de overheid in moeten laten schrijven als ‘buitenlandse agenten’. Caritas is voor haar werkzaamheden zeer afhankelijk van giften uit het buitenland.
“Georgië heeft hulp nodig, het Westen moet actiever zijn.”Tweet dit!
“We weten niet wat we kunnen verwachten. We blijven doorwerken, blijven onze dagelijkse dingen doen, maar we weten niet hoe we vooruit moeten plannen”, vertelt Mkhoyan. Voor de dagelijkse hulp aan de meest kwetsbaren heeft Caritas nog voldoende budget, dus “voor de komende zes maanden zijn we veilig”.
Ze hoopt op meer Westerse steun voor de demonstranten. “Georgiërs vechten voor hun rechten en blijven doen wat nodig is”. Hiervoor hoopt ze ook op meer hulp van Westerse landen, die volgens haar nog te “passief” zijn. “Ze begrijpen niet wat er aan de hand is. Georgië heeft hulp nodig, het Westen moet actiever zijn.”
De buitenlandse-agentenwet, de nasleep van de verkiezingen, het stopzetten van de toetredingsgesprekken en de keiharde aanpak van demonstranten vormen een bedreiging voor Caritas, maar vooral voor de mensen waar Caritas hulp aan biedt. “Het ergste van dit alles is dat de armen hongerig zullen blijven”, vreest Mkhoyan.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.