<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

De paus naar Noord-Korea? Zuid-Korea wil het regelen

KN Redactie 12 juli 2021
image
Noord-Koreaanse vlaggen in de hoofdstad Pyongyang. Foto: CNA photo - John Pavelka/Flickr (CC BY 2.)

Een pausbezoek aan Noord-Korea moet mogelijk zijn, aldus het hoofd van de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst. Park Jie-won probeert met kerkleiders een pausbezoek aan het streng communistische land te regelen.

Tijdens een Mis in de Sanjeongdong-basiliek van de Zuid-Koreaanse stad Mokpo sprak Park Jie-won over het voornemen. “Aartsbisschop Kim Hee-jong [aartsbisdom Gwangju, red.], apostolisch nuntius Alfred Xuereb en ik proberen een pauselijk bezoek aan Pyongyang te organiseren”, zei Park. “Bid alstublieft dat paus Franciscus de Noord-Koreaanse hoofdstad wil bezoeken en ons schiereiland vrede zal bezorgen.” Het hoofd van de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst deed zijn uitspraak op 5 juli; een video van de Mis is gepubliceerd door de Catholic Peace Broadcasting Corporation, een Koreaanse omroep.

Geen pausreis op de planning

Er klinken vaker geluiden over een mogelijk pausbezoek aan Noord-Korea: zo ziet paus Franciscus een bezoek aan het land volgens de Zuid-Koreaanse bisschop Lazarus You Heung-sik wel zitten. Kort nadat de paus hem op 11 juni tot voorzitter van de Congregatie voor de Clerus benoemde, zei You in een persconferentie: “De paus heeft gezegd dat hij wel naar Noord-Korea zou willen. Als ik de taak krijg dat bezoek te organiseren, doe ik mijn best om die missie te volbrengen.”

In september bezoekt paus Franciscus Slowakije en Hongarije; verder staan er nog geen reizen op zijn planning, liet de Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni aan persagentschap Reuters weten.

Zware christenvervolging

Het is niet de eerste keer dat er gespeculeerd wordt over een bezoek van paus Franciscus aan het totalitaire Noord-Korea. Bisschop You, die namens de Zuid-Koreaanse bisschoppenconferentie verschillende reizen naar het buurland heeft gemaakt, zei tijdens de bisschoppensynode in 2018 al dat het “prachtig” zou zijn als de paus naar Noord-Korea zou komen, maar dat er “in werkelijkheid nog veel stappen gezet moeten worden.”

image
Volgens de Zuid-Koreaanse bisschop You staat paus Franciscus open voor een bezoek aan Noord-Korea. Foto: CNS photo - Paul Haring

In 2018 nodigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de paus uit voor een bezoek aan zijn land. Die mondelinge uitnodiging werd aan paus Franciscus doorgegeven via de Zuid-Koreaanse president Moon. Het is onbekend of het Vaticaan op de uitnodiging gereageerd heeft; normaal gesproken inviteren staatshoofden de paus via een formele, geschreven uitnodiging.

Noord-Korea geldt consistent als het land met de zwaarste christenvervolging volgens de wereldranglijst van Open Doors. In de atheïstische, communistische staat hebben christenen te maken met arrestaties, heropvoeding in werkkampen en soms zelfs executies vanwege hun geloof. Een VN-rapport uit 2014 spreekt van talloze misdaden tegen de menselijkheid, waaronder executies, slavernij, marteling, gevangenneming, gedwongen abortussen en langdurige uithongering.

Jeruzalem van het Oosten

Ooit gold Pyongyang als het ‘Jeruzalem van het Oosten’ en stond het bekend als het christelijke hart van noordoostelijk Azië. Dat duurde tot de vooravond van de Korea-oorlog in 1950: toen werden veel priesters gevangengenomen en vermoord, aldus de Koreaanse bisschoppenconferentie.

Hoeveel christenen Noord-Korea telt, is bij gebrek aan cijfers onbekend. In 1988 had de ‘Koreaanse Katholieke Vereniging’, opgericht door de communistische overheid, achthonderd leden. Deze vereniging, die niet wordt erkend door het Vaticaan, is een van de drie staatskerken die onder het strikte toezicht van de autoriteiten handelen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Heel soms wordt er een Mis gevierd in de Changchung-kathedraal in Pyongyang, wanneer een buitenlandse priester een formeel bezoek aflegt. Op zondagen zijn er woorddiensten onder leiding van een door de staat benoemde leek. Pyongyang heeft geen bisschop; de laatste werd in 1944 benoemd. Ook zijn er geen katholieke religieuzen in het land.

Bronnen: Catholic News Agency, Reuters

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.