fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duizenden vluchtelingen in Myanmar schuilen in kerken

Sanne Gerrits 17 juni 2021
image
Ontheemde burgers krijgen voedsel bij een opvangplek in de provincie Chin in het noordwesten van Myanmar. Foto: CNS Photo - Reuters

Duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht in kerken en kloosters tijdens de aanhoudende gevechten tussen het leger van Myanmar en het lokale verzet.

Ucanews.com meldde dat katholieke en protestantse kerken het belangrijkste toevluchtsoord zijn geworden voor duizenden vluchtelingen uit de staten Kayah, Chin, Kachin en Shan. Zij openden hun deuren voor alle vluchtelingen ongeacht religie of ras. Vooral ouderen, kinderen, vrouwen, zieken en gehandicapten maken hier dankbaar gebruik van.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Veilig toevluchtsoord

In het bisdom Loikaw in Kayah schuilen nog steeds duizenden mensen in kerken en kloosters; ontheemden beschouwen deze plekken als veilig, zei pater Francis Soe Naing, raadgever van het bisdom. Sommige mensen moesten de afgelopen tijd de jungle in vluchten toen verschillende kerken door het leger werden beschoten.

“We regelen een veilig toevluchtsoord voor degenen die in de jungle zijn door een tijdelijk kamp te bouwen in het seminarie in Loikaw”, vertelde pater Soe Naing aan ucanews.com.

Kerken onder vuur

Binnen twee weken werden drie kerken in het bisdom Loikaw getroffen door militaire beschietingen. De aanval van 23 mei op de Heilig Hartkerk, waarbij vier mensen omkwamen en acht anderen gewond raakten, was een pijnlijk dieptepunt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het bisdom Pekhon zoeken ongeveer 10.000 mensen hun toevlucht in vijf kerken, hoewel verschillende kerken juist verlaten zijn als gevolg van hevige gevechten. Ook de kathedraal en het Mariaheiligdom van het bisdom kwamen in mei onder vuur te liggen van het leger.

Oproep bisschoppen

De bisschoppen van Myanmar hebben onlangs opgeroepen om gebedshuizen niet aan te vallen en om de vluchtelingen te beschermen.

“Houd alstublieft rekening met de internationale normen voor heilige plaatsen in oorlogstijden: kerken, pagodes, kloosters, moskeeën, tempels, scholen en ziekenhuizen worden erkend als neutrale toevluchtsoorden tijdens conflicten”, benadrukten ze.

https://www.kn.nl/donaties/

Gebieden van verzet

In de staten Kayah, Shan, Chin, Kachin en Karen escaleerden de gevechten tussen de militaire en etnische gewapende groeperingen en lokale verzetsgroepen die bekend staan ​​als de People’s Defense Forces, sinds de staatsgreep van 1 februari. Meer dan 175.000 mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen.

De gebieden die worden bezet door de Kachin, Chin, Karen en Kayah, hebben al tientallen jaren te maken hebben met onderdrukking en vervolging door het leger. Zij zijn grotendeels christelijk.