fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Er is nu actie nodig!’: Zweedse kardinaal stelt vraagtekens bij houding overheid tegenover kwetsbaren

Sanne Gerrits 11 mei 2020
image
Kardinaal Anders Arborelius is bisschop van Stockholm, het epicentrum van de coronapandemie in Zweden. Screenshot: CNS Photo - Zoom

Kardinaal Anders Arborelius van Stockholm schreef samen met andere Zweedse christelijke leiders een brief aan premier Stefan Lofven om op te komen voor de meest kwetsbaren in de samenleving.

Anders dan veel landen, koos Zweden voor een meer soepele aanpak van het coronavirus. Het aantal doden in verzorgingstehuizen is er echter relatief hoog. “Veel mensen zijn hier bezorgd en ook de autoriteiten hebben erkend dat we onze ouderen niet de bescherming hebben kunnen bieden die zij nodig hadden”, zei kardinaal Arborelius in gesprek met Catholic News Service.

Hoewel samenkomsten van meer dan vijftig mensen verboden werden in Zweden, bleven de horeca en de scholen gewoon open.

Strengere maatregelen kerk

De katholieke Kerk schortte haar bijeenkomsten wel op, hoewel na Pasen verschillende kerken wel weer opengingen met inachtneming van het door de overheid vastgestelde maximum aantal personen. Voor de ouderen en de zieken worden de Missen nog wel gelivestreamd.

“We kunnen zeggen dat we doen wat we kunnen, maar we zien ook dat er noden zijn. Veel illegale immigranten zijn katholiek. Door het verlies van hun werk hebben zij geen onderdak meer”, vertelde Arborelius.

Open brief premier

In de brief aan de premier wordt hun probleem aangekaart. Deze daklozen en immigranten lopen risico op besmetting en lijden onder de economische problemen. “Er moet nu actie komen!”, aldus de kardinaal. “Kerken maken net als het virus geen onderscheid tussen burgers en niet-burgers.”

Meer aandacht voor geloof

Arborelius hoopt verder dat de pandemie de Zweden geestelijk wakker zal schudden. Het land geldt als een van de meest ontkerkelijkte  van Europa. Volgens de kardinaal zoeken mensen die nooit naar de kerk gingen “nu naar online Missen”. Ook werd de paaswake uitgezonden op de Zweedse nationale televisie, een primeur voor het lutherse land.

Paus heeft de Zweden geraakt

Paus Franciscus heeft de Zweden geraakt, vooral door zijn speciale Urbi et Orbi van eind maart.

“Dat was echt een beeld van zijn interesse in zwakte, in armoede. Veel mensen hebben hier het beeld dat de katholieke Kerk machtig is en rijk. En dan zien ze opeens deze eenzame man staan, die namens alle mensen om Gods hulp vraagt. Voor veel christenen en zelfs ongelovigen is de aanwezigheid van de Heilige Vader meer evident geworden”, denkt Arborelius.

Bron: Catholic News Service