fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Excessief aantal moordaanslagen op geestelijken in één week

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 juni 2022
image
Inheemse vrouwen rouwen bij de kist van de vermoorde jezuïeten in Mexico op 25 juni 2022. Vorige week was het de dodelijkste week sinds tijden voor de katholieke Kerk. Foto: CNS - Jose Luis Gonzalez, Reuters

Met alweer drie moorden op katholieke geestelijken in het afgelopen weekend, was het vorige week de dodelijkste week sinds lange tijd, meldt Crux. Iedere 33 uur werd er een priester of religieuze gedood.

Het slachtoffer van afgelopen zaterdag was de Italiaanse zuster Lucia Dell’Orto. Zij werd in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, door drie gewapende mannen vermoord. Ze lieten haar levenloze lichaam op straat achter.

Door geweld ontsierde plek

Volgens een pater salesiaan op het Caribische eiland ging het om zinloos geweld dat door wapenhandel gefaciliteerd wordt. De priester zei in de Italiaanse krant Corriere dell Sera dat de zuster geen vijanden had en er geen sprake van een roofoverval leek te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In brieven aan Italianen die haar liefdadigheidswerk in Haïti steunden, schreef de zuster al over de moeilijke situatie op het eiland. Toch bleef ze op deze gevaarlijke en door geweld ontsierde plek, schreef ze, omdat “we niet stil kunnen blijven over wat we hebben gezien en gehoord. Op iemand kunnen rekenen is essentieel voor het leven.”

Nigeria

Op dezelfde zaterdag werd er op het Afrikaanse continent een 50-jarige priester bruut vermoord. Hij was op een boerderij in de staat Kaduna, in dezelfde regio waar een week eerder twee kerken werden aangevallen. De moordenaars zouden leden van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram zijn.

image
Op 17 juni 2022 werd een uitvaartsmis gehouden voor de ruim vijftig gelovigen die omkwamen tijdens een aanval op 5 juni door gewapende mannen in een kerk. Foto: CNS - Temilade Adelaja, Reuters

In het zuiden van Nigeria werd een dag later, op zondag 26 juni de 41-jarige Christopher Odia vermoord. De priester was op weg naar de zondagsmis toen hij ontvoerd werd.

Een andere Nigeriaanse priester en zuster zijn ruim drie weken ontvoerd. De ontvoerders eisen bijna een miljoen euro’s aan losgeld.

Sleutelfiguren

Hulporganisatie Open Doors meldde recentelijk nog dat sleutelfiguren als kerkleiders vaak het doelwit zijn van geweld door regeringsfunctionarissen terreurgroepen. Hun vertrek maakt de gemeenschappen angstig en instabiel en beweegt andere christenen ertoe ook de regio te verlaten. Ook rapporteerde Open Doors dat het antichristelijk geweld de laatste jaren alleen maar is toegenomen.

https://www.kn.nl/donaties/

Drugskartels

De gewelddadige week begon op maandag 20 juni toen de twee jezuïeten Javier Campos en Joaquin Mora in Mexico werden gedood. Een lokale drugskartelbaas wordt van de daad verdacht.

Volgens Crux hebben drugskartels de afgelopen vijftien jaar tussen de 45 en 50 priesters vermoord. Hier geldt meestal dat ze niet worden vermoord vanwege hun geloofsovertuiging, maar vanwege het feit dat ze tegen de drugshandel prediken.