<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Franse bisschoppen ‘geschokt’ door ‘walgelijke’ onthoofding leraar

Peter Doorakkers 19 oktober 2020
image
'Blijf van mijn leraar af': dit jongetje herdacht gisteren met duizenden anderen in Parijs de vermoorde Samuel Paty. Foto: ANP Photo - Celine Bregand/SIPA

De Franse bisschoppen zijn “diep bedroefd” door de moord op leraar Samuel Paty. Ze bidden voor hem en zijn familie, en wijzen op de “urgentie” van broederschap.

Dat laat de Franse bisschoppenconferentie weten in een korte verklaring.

Daarnaast kwam er een verklaring van de bisschop en hulpbisschop van Versailles. De 47-jarige Paty gaf les op een middelbare school in Conflans-Sainte-Honorine, dat in hun bisdom ligt.

‘Walgelijke daad’

De bisschoppen Aumoniers en Valentin schrijven “geschokt” te zijn door de moord, “net zoals alle burgers die gehecht zijn aan de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap”.

“Wij dragen hem in ons gebed, met zijn familie, zijn collega’s, zijn leerlingen en allen die door deze walgelijke daad in het diepst van henzelf verwond zijn.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Echo van dit terroristisch geweld’

“Als een echo van dit terroristisch geweld weerklinkt in ons de vraag die paus Franciscus stelt in zijn recente encycliek over broederschap: ‘Wat gebeurt er als broederschap niet bewust wordt gecultiveerd, als er een gebrek aan politieke wil is om haar te bevorderen door onderwijs in broederschap, door dialoog en door de erkenning van de waarden van wederkerigheid en wederzijdse verrijking? Dan gebeurt het, dat de vrijheid afneemt (…).’”

Gebeden voor broederschap

Ze roepen iedereen, “gelovigen van alle religies of niet-gelovigen” op om werk te maken “van dat onderwijs in broederschap dat deel uitmaakte van de roeping van dhr. Paty”.

In het bisdom Versailles werd tijdens de zondagmissen voor deze intentie gebeden.

“Het fanatisme heeft gedood. Eens te meer. Dat is altijd even onduldbaar”
- Mgr. Dominique Lebrun

De aartsbisschop van Rouen, Dominique Lebrun, drukte in een verklaring zijn medeleven uit met de familie en nabestaanden van Paty.

“Het fanatisme heeft gedood. Eens te meer. Dat is altijd even onduldbaar”, aldus Lebrun. “God wil nooit de dood, zelfs niet die van de boosaardige.”

Verwijzing naar Jacques Hamel

Het ‘eens te meer’ lijkt een verwijzing naar de moord op priester Jacques Hamel in 2016, die in zijn bisdom plaatsvond. Hamel werd tijdens het vieren van de Mis de keel doorgesneden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Afwijzen van alle geweld’

De aartsbisschop kwam zondagmiddag met vertegenwoordigers van andere geloven, “vooral moslims”, bijeen bij een vredesmonument in de buurt van de kerk waar die aanslag plaatsvond.

Ze bevestigden daar “onze gezamenlijke toewijding aan het werken aan broederschap en afwijzen van alle geweld”.

Onthoofd

Samuel Paty werd vrijdag in de buurt van Parijs onthoofd door een achttienjarige Tsjetsjeense jongen. Aanleiding lijkt een van zijn lessen over de vrijheid van meningsuiting te zijn geweest. Daarin toonde hij spotprenten over de profeet Mohammed.

De dader werd later door de politie doodgeschoten. In verband met de zaak zijn verschillende arrestaties verricht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.