fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Iran laat twee christenen vervroegd vrij vanwege coronavirus

Sanne Gerrits 9 april 2020
image
Iraanse brandweerlieden desinfecteren de straten om het om zich heen grijpende virus in hun land te stoppen. Foto: CNS Photo - Ali Khara, West Asia News Agency via Reuters

Twee christenen die in Iran gevangen zaten vanwege het verspreiden van hun  geloof, zijn vervroegd vrijgelaten vanwege het coronavirus.

Pastor Amin Khaki en Rokhsare Ghanbari is gevraagd niet terug te keren naar de gevangenis na een tijdelijk verlof. Reden is de verspreiding van  COVID-19 in Iran, meldt het Britse bureau voor religieuze vrijheid CSW.

Verspreiden propaganda

De twee christenen werden in december 2017 samen met vier anderen opgepakt. Zij zaten een straf uit wegens het “verspreiden van propaganda tegen de Islamitische Republiek Iran”.

De vier anderen hebben hun straf inmiddels uitgezeten en zijn weer op vrije voeten. Pastor Amin was met tijdelijk verlof, maar blijkt nu dus niet meer terug te hoeven komen.

Ophef

Voor Rokhsare Ghanbari geldt hetzelfde. Zij bracht een jaar in de gevangenis door vanwege het verspreidden van propaganda tegen het systeem, maar is nu weer vrij.

De Iraanse vrouw was een bekeerlinge en bezocht een huiskerk, waarna zij met drie andere bekeerlingen werd opgepakt. Internationale ophef was het gevolg.

Er zitten nog meer christenen gevangen in Iran. Van één van hen, Fatemeh Bakhteri, is bekend dat haar tijdelijke vrijlating is verlengd tot 18 april.

CSW-directeur Mervyn Thomas: “We verwelkomen de vrijlating van deze twee onschuldige christenen, die enkel werden gevangengenomen vanwege het aannemen van een geloof naar keuze.”

‘Bekering niet langer strafbaar stellen’

Thomas roept Iran op om “bekering niet langer strafbaar te stellen en alle vanwege denkwijze, geweten, religie en geloof vastzittende gevangenen vrij te laten tijdens deze acute noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid”.