fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse bisschoppen hekelen ‘criminalisering mening’ door nieuw wetsvoorstel tegen homofobie

KN Redactie 11 juni 2020
image
De Italiaanse premier Giuseppe Conte Foto: CNS Photo - Remo Casilli, Reuters

Een nieuw Italiaans wetsvoorstel tegen homofobie doet stof opwaaien onder katholieken in het land. De bisschoppen vinden dat de nieuwe wet ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

Volgens de bisschoppen is er voldoende bestaande wetgeving om discriminatie tegen te gaan.

‘Uitbannen legitieme mening’

“In plaats van het straffen van discriminatie eindigt het nu met het uitbannen van een legitieme mening, zoals in andere landen eerder ook al het geval was”, stellen de bisschoppen in een verklaring van 10 juni.

Juridische stappen

De bisschoppen gaven het voorbeeld van juridische stappen tegen mensen “die geloven dat een gezin een vader en een moeder nodig heeft”. Als het voorstel wet wordt, introduceert dat het criminaliseren van een mening, zeggen ze.

Tégen discriminatie

Dit betekent overigens heel duidelijk niet dat de bisschoppen voorstanders zijn van discriminatie op het gebied van seksuele oriëntatie. “Dat is een schending van de menselijke waardigheid”, stellen zij. “Mishandeling, bedreigingen, agressie, verwondingen, pesterijen en stalking zijn aanvallen op de heiligheid van het menselijk leven die wij veroordelen.”

Vrijheid

“We hebben geen geruzie of gestrengheid nodig over en weer, maar wel de bereidheid tot authentieke en intellectueel eerlijke dialoog”, zeiden ze. “De mate van vrijheid waarin deze dialoog plaatsvindt, zal het respect voor de persoon en de democratie van het land bevorderen.”

Bron: Catholic News Agency