<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Japanse en Koreaanse bisschoppen protesteren tegen lozen radioactief water Fukushima

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 februari 2021
image
Een bovenaanzicht van de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. Foto: CNS Photo - Kyodo, Reuters

De Japanse en Zuid-Koreaanse bisschoppen hebben kritiek geuit op de wijze waarop de Japanse regering miljoenen liters radioactief water uit de kerncentrale van Fukushima wil opruimen. De regering is van plan het vervuilde water in zee te lozen.

De bisschoppen stuurden dinsdag een brief aan de regering van premier Yoshihide Suga. Daarin schrijven ze tegen het afvoeren van het water in de oceaan zijn, omdat het water, afkomstig van de door de tsunami beschadigde kerncentrale van Tepco in Fukushima Daiichi, de radioactieve stof tritium bevat.

‘De wereld behoort ook aan degenen die ons volgen’

“We hebben de verantwoordelijkheid om aan toekomstige generaties een milieu na te laten waarin we echt veilig en met gemoedsrust kunnen leven”, aldus de bisschoppen. Ze verwijzen daarbij naar de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus uit 2015.

Daarin schrijft de paus onder meer dat de schepping een gave is, en solidariteit tussen de generaties “niet optioneel, maar eerder een fundamentele kwestie van rechtvaardigheid, aangezien de wereld die we hebben ontvangen ook toebehoort aan degenen die ons zullen volgen”.

Constant gekoeld

Bij drie kernreactoren in de centrale in Fukushima was er sprake van een meltdown als gevolg van de enorme aardbeving in 2011 en de daaruit voortvloeiende tsunami.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tokyo Electric Power Company, ook bekend als Tepco, exploiteert de centrale. De beschadigde reactoren moeten constant worden gekoeld met water dat daarbij radioactief wordt. Alle radioactieve isotopen, behalve tritium, worden er door het bedrijf uitgefilterd.

Het bedrijf zegt in 2022 geen opslagcapaciteit meer te hebben, zelfs als het meer opslagtanks zou bouwen. Daarom liggen er plannen om in 2022 een miljoen ton radioactief water te lozen in de oceaan.

Gefilterd en verdund

Een expertpanel zegt dat tritium alleen schadelijk is in zeer grote doses. Dat bevestigt ook de Health Physics Society, een organisatie die is aangesloten bij het American Institute of Physics; alleen bij blootstelling aan hoge niveaus van tritium zou er een verhoogd risico op kanker zijn.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap meldt dat als het water goed wordt gefilterd, het kan worden verdund met zeewater en veilig in de oceaan kan worden geloosd.

De conclusie van een rapport van de Japanse regering van februari 2020 over de behandeling van gezuiverd water is dat het lozen in de oceaan de meest geschikte methode gezien onder meer de kosten.

Doodgeboorte en kindersterfte

De bisschoppen voerden in hun brief echter aan dat de secundaire zuivering van het water zich nog in de testfase bevindt. Ze meldden dat gezondheidsdeskundigen het oneens zijn over de gezondheidseffecten van tritium. Sommigen beweren dat het verband houdt met doodgeboorte, het syndroom van Down en kindersterfte als gevolg van leukemie.

Onomkeerbaar

Daarnaast vinden de bisschoppen een lozing van radioactief water een “onomkeerbare” daad die mogelijk gebaseerd is op valse informatie over de bouw en het onderhoud van kerncentrales door overheidsfunctionarissen in het verleden.

Volgens de bisschoppen houdt het regeringsrapport geen rekening met de effecten op het zeeleven, hetgeen ze “zorgelijk” noemen. Zij verwijten de regering niet te zoeken naar alternatieven, zoals extra opslag in tanks buiten de kerncentrale.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bisschoppen maakten gebruik van verschillende bronnen, waaronder de Japanse afdeling van Greenpeace en het Citizens’ Nuclear Information Centre, een organisatie die fervente kritiek heeft op kernenergie.

Andere radioactieve elementen

Shaun Burnie van Greenpeace waarschuwde in oktober 2020 dat andere radioactieve elementen in het vervuilde water achterblijven en dat een focus op tritium misleidend kan zijn.

“Het vervuilde water bevat veel radionucliden, waarvan we weten dat ze een impact hebben op het milieu en de menselijke gezondheid, waaronder strontium-90”, aldus Burnie.

Uit uitgelekte documenten van Tepco blijkt volgens Burnie dat er nog steeds tal van detecteerbare radioactieve elementen zijn. Sommige niveaus lagen in 2017 tot honderd keer hoger dan de wettelijk toegestane limiet, bevestigde Tepco. Enkele van deze radioactieve elementen kunnen kanker veroorzaken of vergiftiging tot gevolg hebben.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.