fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Sri Lanka eist opheldering over bomaanslagen Pasen 2019

KN Redactie 12 maart 2020
image
Kardinaal Ranjith bekijkt een van de plekken van de Paaszondagaanslagen, een dag na de aanslag op 21 april 2019. Foto: CNS photo/Reuters

Kardinaal Malcom Ranjith van Colombo heeft gezegd dat hij openbare protestacties zal gaan voeren als de overheid van Sri Lanka geen geloofwaardig rapport kan overleggen over de bomaanslagen die met Pasen 2019 plaatsvonden.

De kardinaal stelt dat vragen over de lakse houding van de overheid voorafgaand aan de aanslagen onbeantwoord blijven.

De straat op

“Ik zal niet aarzelen om de straat op te gaan om de rechten van onze mensen veilig te stellen”, aldus Ranjith tegen nieuwssite Outlook India. De kardinaal had eerder eerder een presidentieel onderzoek naar de aanslagen te steunen, waarbij 259 mensen om het leven kwamen en 500 gewond raakten.

Twee katholieke Kerken, één evangelische Kerk, vier hotels en een appartementencomplex werden op Paaszondag 2019 getroffen door negen zelfmoordterroristen. De aanslagplegers, die allen uit Sri Lanka afkomstig waren, hoorden bij de islamitische groepering National Thowheeth Jama’ath.

Kritiek op overheid

In de nasleep van de aanslagen werden de autoriteiten van Sri Lanka ernstig bekritiseerd. Zij hadden grote steken laten vallen bij het voorkomen van de aanslagen. De Indiase veiligheidsdienst bleek herhaaldelijk gewaarschuwd te hebben over de mogelijkheid van een aanslag op Paaszondag, zelfs op de morgen van de aanslag zelf.

“De mensen in dit land hebben het recht om de waarheid te weten over de bomaanslagen op Paaszondag”

“Niemand besteedde er serieuze aandacht aan”, zei Ranjith in juni. “Deze ramp had voorkomen kunnen worden. Als ik had geweten dat er een aanval werd beraamd, zou ik alle kerken hebben gesloten en de mensen naar huis hebben gestuurd.”

Recht op feiten

Afgelopen maand riep de kardinaal op tot volledige openbaring van wat er bekend was voorafgaand aan de aanslagen en welke acties er ondernomen waren.

“De mensen in dit land hebben het recht om de waarheid te weten over de bomaanslagen op Paaszondag”, zei Ranjith eerder al. “We hopen dat onze politici er aan werken om aan deze plicht tegemoet te komen.”

Weinig schot in onderzoek

Tegenover journalisten herhaalde de kardinaal zijn bezorgdheid en ongeduld afgelopen zaterdag. Er zit weinig schot in het onderzoek vanuit de overheid.

“Ik heb het gevoel dat sommige dingen die we niet weten, verborgen worden. Wie was verantwoordelijk? Wie hielp hen en onderhield het contact?”

Hooggeplaatste personen

“Er moeten vragen gesteld worden van het hoogste tot aan het laagste niveau”, zei de kardinaal. Ook zei Ranjith dat “onderzoeken naar de bomaanslagen van Paaszondag hebben onthuld dat hooggeplaatste personen binnen de overheid ook betrokken waren, en er geen actie tegenover hen genomen wordt.”

Verwijzend naar de aankomende parlementsverkiezingen in Sri Lanka van 25 april, zei Ranjith dat hij geen verandering van regering zoekt, maar gerechtigheid voor de slachtoffers. “We gaan de straat op met onze mensen, of we verkiezingen hebben of niet”, zei hij.

(Bronnen: CNS/CNA)