<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kerkklokken luiden na Brexit ‘smakeloos idee’

Charles Collins - Crux 17 januari 2020
image
CNS Photo - Neil Hall, Reuters

Een oproep om alle kerkklokken in het land te luiden op de dag nadat Groot-Brittannië de EU verlaat, roept weinig enthousiasme op bij anglicaanse bisschoppen.

Het ziet ernaar uit dat Groot-Brittannië de EU op 31 januari verlaat, bijna vier jaar na het referendum waarbij 52% van de kiezers stemde voor een Brexit.

Vorige week verscheen op de website Leave.EU een oproep om de kerkklokken te luiden op de dag na de Brexit, zoals dat eerder ook gebeurde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

‘Nieuwe dageraad’

“Op 8 mei 1945 werden kerkklokken in het hele land geluid om het einde te markeren van een lange en gruwelijke ervaring van oorlog op het Europese vasteland (…). Overal in Groot-Brittannië vierden mensen de nieuwe dageraad en kerken in het hele land markeerden die gebeurtenis met overwinningsgebeier”, staat er in de oproep.

“Op 31 januari verlaat ons land de Europese Unie. Op zaterdagochtend 1 februari komt de zon voor het eerst in bijna vijftig jaar op boven een onafhankelijk Groot-Brittannië.”

‘Brengt mensen niet samen’

Een bisschop van de anglicaanse Kerk sprak zich echter direct uit tegen het plan om op 1 februari alle kerkklokken te luiden.

“Twee derde van de bevolking wilde helemaal geen Brexit, dus is het niet echt iets dat mensen samenbrengt”, zei bisschop Alan Wilson van Buckingham tegen de BBC.

“Het drijft ons alleen maar uit elkaar en we moeten nu echt verder”, voegde hij toe. Wilson noemde het “behoorlijk smakeloos” om kerkklokken te gebruiken om een politiek standpunt te maken.

“Ik vind het spijtig dat deze prachtige traditie nu gekaapt wordt voor politieke doeleinden”
- Bisschop Philip North

Bisschop Philip North van Burnley zei tegen The Times dat de klokken best geluid kunnen worden op 1 februari, maar niet om Brexit te vieren.

“Het luiden van de kerkklokken is bedoeld om mensen op te roepen voor de viering. Ik vind het spijtig dat deze prachtige traditie nu gekaapt wordt voor politieke doeleinden.”

“Ik denk dat we de kerkklokken wel kunnen luiden op 1 februari, maar niet om Brexit te vieren, maar om mensen samen te roepen om te bidden voor ons land in deze moeilijke tijden: voor eenheid, compassie en rechtvaardigheid.”

Niet luiden uit politieke overwegingen

De Britse organisatie van kerkklokkenluiders heeft zich ook uitgesproken tegen het idee om de klokken te luiden nadat de Brexit een feit is.

“Er zijn historische momenten geweest waarbij de klokken werden geluid. Aan het eind van wereldoorlogen bijvoorbeeld. Maar we raden het niet aan om uit politieke overwegingen kerkklokken te luiden”.

Volgens de organisatie kunnen individuele kerken “op eigen initiatief de klokken luiden bij dergelijke gelegenheden”, maar bepalen ze dat ieder voor zich en is er altijd toestemming voor nodig van de parochie.

Reactie Leave.EU

In een reactie op alle weerstand zei Arron Banks van Leave.EU dat de “grote meerderheid van de kerkgangers patriottische mensen zijn die de kerkklokken willen horen luiden voor onze vrijheid”.

“We hebben het wel gehad met de sandalen dragende, veganistische, op normen en waarden wijzende clerus”, voegde hij eraan toe.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.