fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Noord-Ierse bisschop wil ‘matigheidsbeweging’ om bendegeweld in te dammen

Catholic News Agency 11 juli 2019
image
Aartsbisschop Eamon Martin CNS Photo - Paul Haring

Aartsbisschop Eamon Martin van Armagh pleit voor het opnieuw aanwakkeren van de “matigheidsbeweging”.

Hiermee wil de Noord-Ierse bisschop het alcohol- en drugsprobleem aanpakken, dat om de hoek komt kijken bij het toenemende bendegeweld in het land.

Geweldsgolf in Drogheda

Martins commentaar werd gevraagd na een geweldsgolf in Drogheda, een stad op 45 kilometer ten noorden van Dublin. Daar vonden onder meer schietpartijen en brandstichting plaats. Dinsdagochtend nog werd een benzinebom op een huis geworpen.

Vermoedelijk zitten rivaliserende bendes achter het geweld. In de afgelopen maanden vonden ongeveer tachtig geweldsincidenten plaats in Drogheda, meldt de Irish Independent.

Alcohol- en drugsgeweld

Aartsbisschop Martin deed zijn uitspraken na een Mis in Drogheda om de Ierse martelaar Sint-Oliver Plunkett te gedenken, die op 1 juli 1681 in Engeland terecht werd gesteld. Volgens Martin stopte Plunkett met het drinken van alcohol omdat hij dat schadelijk vond voor het priesterlijk leven.

Martin vertelde dat hij met de priesters en leiders van de lokale gemeenschap over de problemen met drugs en geweld had gesproken. Velen van hen werken volgens de aartsbisschop anoniem aan het bevorderen van de vrede in de samenleving.