<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Onderzoek: overheidsintimidatie van gelovigen blijft wereldwijd gelijk, sociale intimidatie daalt

KN Redactie 2 oktober 2021
image
Een man in Mongolië bereidt halal vlees op 13 augustus 2018. Onderzoeksbureau Pew meldt dat moslims en joden niet in alle landen dieren mogen slachten volgens de richtlijnen van hun godsdienst. Foto: CNS Photo - B. Rentsendorj, Reuters

Uit een onderzoek van Pew Research Center blijkt dat wereldwijd de maatschappelijke vijandigheden tegen gelovigen en kerken in 2019 afnamen. Daarentegen is het vijandig gedrag van regeringen jegens religie nagenoeg onveranderd gebleven.

De uitkomsten van het onderzoek werden op 30 september gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat er een daling van het aantal landen is waar sociale intimidatie van gelovigen voorkomt. In 2019 hadden 43 landen “hoge” of “zeer hoge” niveaus van sociale vijandigheid. In 2018 waren dat nog 53 landen. De piek was in 2012, met 65 landen.

De vijandigheid van regeringen tegenover religie bleef echter op het hoogste niveau sinds Pew tien jaar geleden met dit onderzoek begon. In 180 landen was er in 2019 sprake van tenminste één geval van intimidatie van religieuze groeperingen door de overheid. In 2018 kwam dat in 175 landen voor.

Aan de andere kant daalde het aantal landen met ‘hoge’ of ‘zeer hoge’ niveaus van ‘algemene beperkingen op religie’ van 80 in 2018 naar 75 in 2019.

Schommelingen

“We zien in de loop der jaren meer schommelingen”, zegt Samirah Majumdar van Pew. “Sociale vijandelijkheden zijn meer gebaseerd op incidenten, terwijl de vijandelijkheden van de overheid gebaseerd zijn op een brede politiek die in de loop van de tijd niet zo veel verandert.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Overheidsinmenging

Overheidsinmenging varieert van het weigeren van toestemming voor religieuze activiteiten tot het verbieden van bepaalde religieuze praktijken zoals het dragen van religieuze kleding, gewetensbezwaren tegen militaire dienst of het gebruik van bepaalde stoffen tijdens de aanbidding.

Een voorbeeld dat in het rapport wordt aangehaald: “In Slovenië, waar het slachten van dieren zonder voorafgaande verdoving verboden is, mogen moslims en joden geen dieren slachten volgens halal en koosjere voedingsrichtlijnen.”

Terrorisme

In 2019 hebben minstens 49 landen enige vorm van religie-gerelateerd terrorisme meegemaakt, “een laagterecord voor de studie”, zei Pew. In 2018 betrof het 64 landen, in 2014 een recordaantal van 82. Destijds richtte Islamitische Staat verwoestingen aan in het Midden-Oosten en teisterde Boko Haram Nigeria en naburige landen.

Geavanceerde technologieën

Pew is voor het eerst begonnen met het volgen van het gebruik van technologie om religieuze praktijken lastig te vallen. Ook wordt het gebruik door de overheid “van nieuwe of geavanceerde technologieën zoals bewakingscamera’s, gezichtsherkenningstechnologie of biometrische gegevens om religieuze groepen te beperken of in de gaten te houden” gevolgd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In China, zei Pew, “heeft de staat bewakingsapparatuur geïnstalleerd in kerken, moskeeën, een synagoge en andere gebedshuizen; de regering gebruikt ook gezichtsherkenningstechnologie om biometrische gegevens te controleren en te verzamelen over Oeigoerse moslims en andere groepen die als potentiële bedreigingen worden beschouwd. De autoriteiten in Xinjiang eisen dat Oeigoeren software op hun telefoons installeerden om hun oproepen en berichten te kunnen volgen.”

Volgens Majumdar zal het rapport van 2022 meer details bevatten over online intimidatie

Christenen geïntimideerd

Van de 196 onderzochte landen werden er in 153 landen christenen geïntimideerd. Moslims werden in 147 landen lastig gevallen. Majumdar verklaart dit uit het feit dat christenen de grootste en meest verspreide geloofsgroep ter wereld zijn. Joden leden in 89 landen onder pesterijen, hoewel ze slechts 0,2% van de wereldbevolking uitmaken.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.