fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Ongeziene crisis’: Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog

Jonathan Luxmoore - OSV News 2 december 2020
image
Demonstranten in Minsk eisen het aftreden van president Loekasjenko en een einde aan het politiegeweld. Foto: CNS Photo - Reuters

De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld, die begonnen na omstreden presidentsverkiezingen in augustus, gaan door.

“Het geweld houdt niet op, het bloedvergieten gaat door, de samenleving blijft verdeeld. Dat voorspelt geen gelukkige toekomst – want zoals Christus zei, kan een huis dat innerlijk verdeeld is, geen standhouden”, schrijft de Wit-Russische bisschoppenconferentie in een pastorale brief.

Honderden mensen gearresteerd

De brief verscheen op 29 november, op het moment dat veiligheidstroepen traangas en verdovende granaten inzetten en bij demonstraties in heel het land meer dan driehonderd betogers arresteerden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Twee katholieke priesters werden vastgezet door de politie. Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz van Minsk, voorzitter van de bisschoppenconferentie, wordt nog altijd de toegang tot het land ontzegd.

“Het is moeilijk te geloven dat dit gebeurt in ons vredelievend land, dat bekend staat om tolerantie en harmonie tussen mensen met verschillende geloven en nationaliteiten”, schrijven de bisschoppen.

Detentie priester ‘absurd’

Volgens de in Polen gevestigde nieuwsdienst Belsat waren de gearresteerde priesters Vitaly Bystrou uit Brest en Vyacheslav Barok uit Rossony. De eerste werd tien dagen vastgehouden vanwege deelname aan een “niet toegestaan evenement”; de tweede werd opgeroepen vanwege uitspraken die hij deed op zijn YouTube-kanaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het bestuur van de Wit-Russische Grieks-katholieke Kerk noemde Bystrov’s detentie in een verklaring “absurd”. Het voegde toe dat de priester ontkende te hebben deelgenomen aan een “massale actie”. Het bestuur werd gewaarschuwd dat Bystrovs thuisparochie een officiële waarschuwing kreeg over zijn activiteiten. Dat “wijst op de introductie van collectieve verantwoordelijkheid”.

‘Predikers de mond snoeren’

Barok vertelde Belsat maandag dat onderzoekers ook parochianen hadden ondervraagd over zijn “morele beoordeling van gebeurtenissen in Wit-Rusland”.

“Ze willen de monden van predikers snoeren, maar weten niet hoe ze dit moeten doen”, voegde hij toe. Het maakt volgens de priester niet uit wat de autoriteiten doen, “dingen worden alleen erger voor hen, dus de enige juiste weg is nieuwe verkiezingen aankondigen en die transparant maken”.

Omstreden presidentsverkiezing

Op 9 augustus vonden verkiezingen plaats. President Alexander Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is, werd uitgeroepen tot winnaar van de omstreden verkiezing van 9 augustus. Hij zou 80 procent van de stemmen hebben gekregen, wat leidde tot beschuldigingen van fraude. Oppositieleiders verlieten uiteindelijk het land.

‘Blijf bidden voor een vreedzame oplossing’

De bisschoppen riepen “katholieken en alle mensen van goede wil” op om “te blijven bidden voor een snelle en vreedzame oplossing – zalig zijn de vredestichters en zij die rechtvaardigheid zoeken”.

“Geleid door het Evangelie en de sociale leer die daarop gebouwd is, verzet de katholieke Kerk zich tegen, en veroordeelt zij geweld, wetteloosheid, onrechtvaardigheid en onwaarheid. Ze roept op tot dialoog in de geest van liefde voor God en de naaste, met inachtneming van de goddelijke en menselijke wetten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hulpbisschop van Minsk gewaarschuwd

De Wit-Russische regering stuurde half november een geschreven waarschuwing naar de hulpbisschop van Minsk, Yury Kasabutski. Hij bestuurt het aartsbisdom tijdens de gedwongen ballingschap van aartsbisschop Kondrusiewicz.

Op 24 november waarschuwde Kasabutski in een post op sociale media dat er strafrechtelijke stappen tegen hem worden voorbereid vanwege recente publieke uitspraken. Ook worden volgens hem arrestaties van andere priesters voorbereid.

‘Ongeziene crisis’ in Wit-Rusland

Op 29 november werd in parochies een adventsboodschap van de aartsbisschop voorgelezen. Hij vergeleek daarin de “ongeziene crisis” in Wit-Rusland met de ramp met de Titanic in 1912. Die, schrijft hij, zonk nadat de kapitein en de bemanning veiligheidswaarschuwingen negeerden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 23 november sprak hij met de nieuwssite van de Wit-Russische Kerk. Hij zei zijn “tranen nauwelijks te kunnen inhouden” tijdens het vieren van de Mis in de Litouwse hoofdstad Kaunas, waar hij verblijft. Hij voegde toe nog altijd niet te weten waarom hij niet naar huis terug mag keren.