<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Opnieuw kerk in Myanmar beschadigd door aanval regeringsleger

Catholic News Service 8 juni 2021
image
Inwoners van Myanmar kijken naar de dikke rookkolommen die opstijgen na een aanval op de plaats Hkamti op 22 mei. Foto: CNS Photo - News Ambassador via Reuters

Opnieuw is een kerk in de deelstaat Kayah in het oosten van Myanmar beschadigd door willekeurige beschietingen van het leger.

Het vuur trof de Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de Vredekerk in het dorp Doungankha zondagochtend. Kerkleiders zeiden dat er geen slachtoffers waren omdat de mensen naar huizen van familieleden en de jungle waren gevlucht, meldde UCA News.

De muren van de kerk zijn zwaar beschadigd en de ramen zijn gebroken.

 “Bescherm religieuze gebouwen”

Het is de derde kerk in twee weken tijd in de staat Kayah die door het leger is aangevallen. De Heilig Hartkerk in Kantharyar werd in de nacht van 23 mei getroffen door artilleriebeschietingen waarbij vier katholieken omkwamen en minstens acht anderen gewond raakten. De St.-Jozefkerk in Demoso, een van de belangrijkste strijdgebieden, werd getroffen werd in de nacht van 26 mei door artillerievuur getroffen.

De laatste aanval vond plaats ondanks een pleidooi van kardinaal Charles Bo van Yangon, Myanmar voor de bescherming van religieuze gebouwen. Deze vallen onder internationale protocollen. Bo vroeg om een einde aan de gevechten in het door conflict verscheurde land.

Willekeurig

Artilleriebeschietingen door het leger zouden in de nacht van 6 juni ook het Jeroblou Maria-heiligdom in Pekhon bij Loikaw, de hoofdstad van Kayah, hebben beschadigd. De berichten konden echter niet onafhankelijk worden bevestigd.

Het leger beschoot zondag in Doungankha eenheden van het Karenni People’s Defense Force (KPDF). De willekeurige beschietingen troffen huizen en een school, meldden lokale media.

Op de vlucht

Meer dan 100.000 burgers werden gedwongen hun huizen in Kayah en de naburige deelstaat Shan te ontvluchten. Ze zochten onderdak in kerken en kloosters, terwijl anderen de jungle in vluchtten omdat er sinds 21 mei gevechten tussen het leger en de KPDF hebben plaatsgevonden.

De sociale tak van de Kerk, Karuna Loikaw, die is aangesloten bij Caritas Internationalis, heeft in samenwerking met de noodhulpcommissie van het lokale bisdom humanitaire hulp verleend aan de ontheemden.

Katholieke hulp

Pater Aloysius Thet Htwe Aung, directeur van Karuna Loikaw, zei dat het bureau het moeilijk vindt om op goede wijze hulp te bieden. Hij zei dat de gevechten zich hebben verspreid naar andere gebieden, waardoor meer mensen overwegen hun huizen te ontvluchten.

“We doen ons best om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen, ook die in verafgelegen gebieden”, vertelde hij aan UCA News.

Demografie

De staat Kayah wordt beschouwd als een bolwerk van katholicisme in het land dat overwegend boeddhistisch is. Ongeveer 90.000 van de 355.000 inwoners van Kayah zijn katholiek.

Sinds de militaire staatsgreep van 1 februari zijn volgens de VN in verschillende deelstaten in totaal meer dan 175.000 mensen ontheemd geraakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.