<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Oppositie: Wit-Russische politie neemt katholieke kerk in Minsk op de korrel

Peter Doorakkers 12 oktober 2022
image
De gesloten 'Rode kerk' in Minsk - de knielende man is volgens Nexta TV de parochiepriester, die zijn eigen kerk niet in mag van de overheid. Foto: twitter - @nexta_tv

Volgens een mediakanaal van de Wit-Russische oppositie heeft de overheid in Minsk een katholieke kerk gesloten en geprobeerd de parochiepriester op te pakken. De kerk werd tijdens de massale protesten tegen president Loekasjenko in 2020 al eens geblokkeerd door de politie.

Mediakanaal Nexta TV, dat vanuit Polen wordt gerund door Wit-Russische ballingen, tweette vandaag dat de kerk gesloten zou zijn. Bij de tweet is een foto gevoegd van een man die knielt voor de zogeheten ‘Rode kerk’. Volgens Nexta is het de parochiepriester, die zijn eigen kerk niet meer in mag.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De Rode Kerk in Minsk, Wit-Rusland, wordt van de gelovigen afgenomen door de schurken van Loekasjenko”, staat erbij. “Op deze foto bidt priester Uladzislau Zavalniuk voor de gesloten deuren van de kerk. Gisteren verhinderden veiligheidskrachten hem in de buurt van het gebouw te bidden en probeerden ze hem op te pakken.”


Het is nog onduidelijk waarom de kerk op de korrel is genomen. Wel is helder dat het niet de eerste keer is dat ze het nieuws haalt. Tijdens de massale protesten tegen president Loekasjenko in 2020 namen ongeveer honderd demonstranten hun toevlucht tot de kerk, waar net een gebedsviering bezig was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het gebouw werd daarop geblokkeerd door de oproerpolitie. Toen de deuren weer opengingen en de mensen het gebouw verlieten, werden enkelen van hen gearresteerd.

Kritiek op Russische inval Oekraïne

De kerk van de HH. Simon en Helena, zoals ze officieel heet, was eerder dit jaar ook het toneel van een gebedsbijeenkomst voor vrede in buurland Oekraïne.

Verschillende Wit-Russische geestelijken, katholieken en orthodoxen, zijn volgens de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18 al in aanvaring gekomen met justitie nadat ze zich kritisch uitlieten over de Russische inval in Oekraïne.

Oproep tot vrede

In sommige gevallen betrof dat volgens Forum 18 niet meer dan het tekenen van een oproep tot vrede, of het uitspreken van een gebed waarin God om vergeving wordt gevraagd “omdat uw volk niet weet hoe het vreedzaam met elkaar moet praten”.

Eind vorig jaar werd een katholieke Wit-Russische mensenrechtenactiviste tot celstraf veroordeeld voor vermeend extremisme. Medestanders noemen Volha Zalatar een politieke gevangene: ze zou slechts vreedzaam betogen tegen de regering.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Katholieken nemen vaker deel aan de Wit-Russische oppositie tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko. Ales Bialiatski is dit jaar een van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede. Hij zet zich al sinds de jaren tachtig in voor “democratie en vreedzame ontwikkeling in zijn land”, zei het Nobelcomité.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.