Volgens een mediakanaal van de Wit-Russische oppositie heeft de overheid in Minsk een katholieke kerk gesloten en geprobeerd de parochiepriester op te pakken. De kerk werd tijdens de massale protesten tegen president Loekasjenko in 2020 al eens geblokkeerd door de politie.
Mediakanaal Nexta TV, dat vanuit Polen wordt gerund door Wit-Russische ballingen, tweette vandaag dat de kerk gesloten zou zijn. Bij de tweet is een foto gevoegd van een man die knielt voor de zogeheten ‘Rode kerk’. Volgens Nexta is het de parochiepriester, die zijn eigen kerk niet meer in mag.
“De Rode Kerk in Minsk, Wit-Rusland, wordt van de gelovigen afgenomen door de schurken van Loekasjenko”, staat erbij. “Op deze foto bidt priester Uladzislau Zavalniuk voor de gesloten deuren van de kerk. Gisteren verhinderden veiligheidskrachten hem in de buurt van het gebouw te bidden en probeerden ze hem op te pakken.”
The Red Church in #Minsk, #Belarus is being taken away from the believers by #Lukashenko‘s thugs.
On this photo, priest Uladzislau Zavalniuk prays at the closed doors of the church. Yesterday, security forces prevented him from praying near the building and tried to detain him. pic.twitter.com/UKCGayi5Ng
— NEXTA (@nexta_tv) October 12, 2022
Het is nog onduidelijk waarom de kerk op de korrel is genomen. Wel is helder dat het niet de eerste keer is dat ze het nieuws haalt. Tijdens de massale protesten tegen president Loekasjenko in 2020 namen ongeveer honderd demonstranten hun toevlucht tot de kerk, waar net een gebedsviering bezig was.
Het gebouw werd daarop geblokkeerd door de oproerpolitie. Toen de deuren weer opengingen en de mensen het gebouw verlieten, werden enkelen van hen gearresteerd.
De kerk van de HH. Simon en Helena, zoals ze officieel heet, was eerder dit jaar ook het toneel van een gebedsbijeenkomst voor vrede in buurland Oekraïne.
Verschillende Wit-Russische geestelijken, katholieken en orthodoxen, zijn volgens de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18 al in aanvaring gekomen met justitie nadat ze zich kritisch uitlieten over de Russische inval in Oekraïne.
In sommige gevallen betrof dat volgens Forum 18 niet meer dan het tekenen van een oproep tot vrede, of het uitspreken van een gebed waarin God om vergeving wordt gevraagd “omdat uw volk niet weet hoe het vreedzaam met elkaar moet praten”.
Eind vorig jaar werd een katholieke Wit-Russische mensenrechtenactiviste tot celstraf veroordeeld voor vermeend extremisme. Medestanders noemen Volha Zalatar een politieke gevangene: ze zou slechts vreedzaam betogen tegen de regering.
Katholieken nemen vaker deel aan de Wit-Russische oppositie tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko. Ales Bialiatski is dit jaar een van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede. Hij zet zich al sinds de jaren tachtig in voor “democratie en vreedzame ontwikkeling in zijn land”, zei het Nobelcomité.