<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Piusbroederschap rouwt om bisschop Bernard Tissier de Mallerais

Francesco Paloni 9 oktober 2024
image
Hulpbisschop Bernard Tissier de Mallerais (1945-2024). Foto: FSSPX

De traditionalistische priesterbroederschap Pius X (FSSPX) meldt het overlijden van hulpbisschop Bernard Tissier de Mallerais. De Fransman was een van de bisschoppen die in 1988 zonder toestemming van het Vaticaan werd gewijd door mgr. Marcel Lefebvre.

De Mallerais is dinsdag op 79-jarige leeftijd overleden nadat hij eerder ten val was gekomen in het Pius X-seminarie in het Zwitserse Ecône. Zijn toestand leek vervolgens te stabiliseren, maar op woensdag maakte de FSSPX zijn overlijden bekend.

‘Een vader voor gelovigen’

De bisschop gold binnen de FSSPX als een belangrijk theoloog. “Wij betreuren één van onze bisschoppen, die voor een groot aantal gelovigen en priesters een vader is en het altijd zal blijven”, meldt de Piusbroederschap op haar website.

De Mallerais was 49 jaar priester en 36 jaar bisschop. Van 1974 tot 1979 was hij secretaris-generaal van de FSSPX, een functie die hij opnieuw bekleedde tussen 1984 en 1996. Tussen 1978 en 1983 was hij rector van het seminarie van Écône.

Breuk met de Kerk

Op 30 juni 1988 ontving hij de bisschopswijding uit handen van mgr. Lefebvre, echter zonder toestemming van Rome. Dat leidde tot een breuk met de katholieke Kerk – en zijn excommunicatie.

Om de dialoog met de FSSPX in stand te houden, richtte paus Johannes Paulus II de commissie Ecclesia Dei op. Deze dialoog kreeg in 2009 een impuls doordat paus Benedictus XVI de excommunicaties van de gewijden bisschoppen – waaronder De Mallerais – ophief, en het vieren van de tridentijnse liturgie (ruimer) toestond.

image
Aartsbisschop Marcel Lefebvre tijdens de wijding van de bisschoppen Richard Williamson, Bernard Tissier de Mallerais, Bernard Fellay en Alphonso de Galarreta in 1988. Foto: OSV News - Catholic Press Photo

Traditionis custodes

Desondanks bleef De Mallerais kritisch tegenover toenadering tot het Vaticaan. “We zullen nooit een compromis ondertekenen, de discussies gaan alleen verder als Rome zijn visie herziet en de fouten erkent waarin het (Tweede Vaticaans) Concilie de Kerk heeft geleid”, zei hij in een interview met La Vie in 2009.

In 2021 maakte Franciscus duidelijk dat het Vaticaan de Piusbroederschap als ‘schismatiek’ beschouwt. De paus schreef in een begeleidende brief bij het motu proprio Traditionis custodes over “het schisma met de bewe­ging geleid door mgr. Lefebvre”. In feite gaf hij hiermee aan dat het intrekken van de excom­mu­ni­ca­tie van de bis­schop­pen van de Piusbroederschap door Benedictus XVI, niet automatisch betekent dat er geen sprake meer is van een schisma.

Lees ook

Analyse | Rome en de Petrusbroeders: Stille diplomatie of openlijke strijd?

Liturgische wanorde

De Piusbroederschap werd in 1970 opgericht door de Franse aartsbisschop mgr. Marcel Lefebvre als reactie op de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie, die zij afwijst. De FSSPX omschrijft zichzelf als “een rooms-katholieke congregatie van priesters”, die de “liturgische wanorde en de nieuwe doctrine verwerpt”.

De uitvaart van De Mallerais zal op vrijdag 18 oktober plaatsvinden in het Sint Pius X-seminarie van Ecône.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.