fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Recordaantal pelgrims liep in 2022 de Jacobsweg

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 januari 2023
image
Deze pelgrims zijn in 2018 onderweg naar Santiago de Compostella, het Spaanse bedevaartsoord waar in 2022 een recordaantal pelgrims naartoe wandelde. Foto: CNS - CaminoDocumentary.org

Niet eerder liepen er zoveel mensen de pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostella als in 2022. In totaal ontvingen 438.323 pelgrims het Compostella-certificaat. Dat zijn zo’n 90.000 meer dan in het vorige recordjaar 2019.

Het Spaanse radiostation Cope en de regionale krant La Voz de Galicia kwamen met deze cijfers naar buiten. De officiële statistieken van het aartsbisdom Santiago de Compostella worden binnenkort verwacht.

Het verschil met het jubileumjaar 2010 is nog groter: toen maakten 272.135 pelgrims de tocht.

Jubileumjaar en inhaalslag

De grote animo onder mensen om de route het afgelopen jaar te lopen, zal deels komen door het gegeven dat paus Franciscus het jubileumjaar van Santiago de Compostella in 2021 met een jaar verlengde vanwege de coronarestricties.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar ook zal er een zekere behoefte zijn om na alle beperkingen tijdens de coronapandemie uitgestelde pelgrimages in te halen.

Einde schoenverbranding

De pelgrims kwamen volgens de website INSpanje.nl uit 185 verschillende landen, waarvan de meesten uit Portugal, Frankrijk en Duitsland.

image
Aartsbisschop Julian Barrio Barrio (rechts) kijkt naar de processie tijdens de viering van de opening van de Heilige Deur op 31 december 2020 in de kathedraal van Santiago de Compostella. Foto: CNS - CaminoDocumentary.org

Veel pelgrims stoppen niet bij de kathedraal van Santiago, maar wandelen nog zo’n 80 kilometer door tot de kleine kustplaats Finisterre. Eenmaal daar aangekomen vieren veel pelgrims het einde van hun reis door hun kleding achter te laten of hun schoenen te verbranden.

Aan deze traditie wil de gemeente Finisterre overigens een einde maken. Om brand en vervuiling tegen te gaan zal de gemeente een recyclingcontainer plaatsen, zo meldt INSpanje.

https://www.kn.nl/donaties/