<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Schotse bisschoppen vrezen criminalisering Bijbel

Catholic News Agency 31 juli 2020
image
Als het wetsvoorstel over hate speech wordt aangenomen, kunnen bijbelpassages als opruiend worden aangemerkt, vrezen de Schotse bisschoppen. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Een nieuw Schots wetsvoorstel over haatmisdrijven kan volgens de bisschoppen van het land de Bijbel en de Catechismus van de Katholieke Kerk criminaliseren. Als de wet wordt aangenomen, kan die leiden tot censuur, vindt de Kerk.

“Sectie 5 van de wet maakt het bezit van opruiend materiaal een overtreding. Als je kijkt naar de lage drempel die hierin is gecreëerd, kunnen de Bijbel en de Catechismus, maar ook andere teksten, zoals bijdragen van de bisschoppenconferentie van Schotland aan regeringsberaden, als opruiend worden gezien”, aldus de bisschoppen.

Haat aanwakkeren strafbaar

De bisschoppen reageerden in een bericht aan de justitiële commissie van het Schotse parlement. De wet is op 23 april door de Schotse regering voorgesteld en wordt nu door die commissie onderzocht.

De nieuwe wetgeving maakt haat aanwakkeren tegen één van de door de nieuwe wet beschermde groepen mensen strafbaar. Het gaat om kenmerken als etnische afkomst, religie, seksuele voorkeur en transgenderidentiteit.

Herziening van een oudere wet

De bisschoppen haalden hun recente bericht aan over de herziening van een oudere wet, uit 2004, waarin iemands gender wordt erkend. Daarin stellen ze “dat geslacht en gender niet fluïde en veranderlijk zijn, dat man en vrouw elkaar aanvullen en zijn geroepen richting de schepping van nieuw leven”.

Dergelijke uitingen zouden onder de nieuwe wetgeving door mensen als haat aanwakkerend kunnen worden beschouwd.

Verwijzing naar J.K. Rowling

De bisschoppen merkten op dat publieke personen, onder wie de in Schotland wonende Harry Potter-auteur J.K. Rowling, recentelijk beschuldigd zijn van transfobie, vanwege hun standpunt dat mannen geen vrouwen kunnen worden en vice versa.

“Ook zijn velen beschuldigd van haat, omdat ze voornaamwoorden gebruiken die overeenkomen met het geboorte- of biologische geslacht van een individu. De vrijheid om deze geloofsopvattingen en standpunten te verspreiden, moet worden beschermd.”

Stortvloed aan sarrige claims

Anthony Horan, directeur van ‘Scotland’s Catholic Parliamentary Office’, zei: “We erkennen dat het aanwakkeren van haat moreel fout is. We moedigen initiatieven aan om zulk gedrag te ontmoedigen en te veroordelen.”

“De bisschoppen”, vervolgde hij, “hebben hun zorgen geuit over het gebrek aan helderheid over definities en een potentieel lage drempel om de overtreding te begaan. Ze zijn bang dat dit tot kan leiden tot een stortvloed aan sarrige claims.”

Een respectvol debat

“De manier waarop de katholieke Kerk de mens begrijpt, waaronder het geloof dat geslacht en gender niet fluïde en veranderlijk zijn, kan in botsing komen met deze nieuwe wet. Willen we een respectvol debat, dan moeten we censuur vermijden en uiteenlopende visies en een veelheid aan argumenten die onze samenleving kent, accepteren.”

Reactie Schotse regering

De Schotse regering stelt de nieuwe wet voor in reactie op een onafhankelijk onderzoek naar bestaande wetten tegen haatmisdrijven. De regering stelt dat de wet jurisprudentie tegen haatmisdrijven moderniseert, vastlegt en uitbreidt.

Blasfemie niet meer strafbaar

Ook is onder het nieuwe voorstel blasfemie niet meer strafbaar.

In hun reactie zeiden de bisschoppen dat ze geen bezwaar hadden tegen het voorstel om blasfemie niet meer strafbaar te maken; de wet tegen godslastering is in Schotland al meer dan 175 jaar niet meer gebruikt.

Voedingsbodem voor ‘cancel culture’

Wel maken de bisschoppen zich zorgen dat de wet een voedingsbodem is voor cancel culture (het publiek uitsluiten van mensen vanwege controversieel geachte opinies, red.). “Geen enkel onderdeel van de samenleving heeft totale macht over wat acceptabele of onacceptabele standpunten of uitingen zijn.”

‘Fundamentele vrijheden afwegen’

“De wetgevende en de juridische machten moeten wetten maken en interpreteren om de maatschappelijke orde te handhaven”, leggen de bisschoppen uit.

“Maar dit moet voorzichtig gebeuren en fundamentele vrijheden afwegen. Redelijke standpunten die niet bedoeld zijn om schade te veroorzaken, moeten toegestaan blijven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.