<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

SGP: Europese Commissie moet met Frankrijk in gesprek over zorgen rond godsdienstvrijheid

Peter Doorakkers 10 februari 2021
image
De Franse president Emmanuel Macron presenteerde vorig jaar zijn plannen tegen separatisme, waaronder een wetsvoorstel dat voor onrust onder Franse religieuze groepen zorgt. Foto: CNS Photo - Ludovic Marin, pool via Reuters

Als het aan SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen ligt, gaat de Europese Commissie met de Franse regering in gesprek over een wetsvoorstel over religieus extremisme.

Ruissen vreest dat de nieuwe wet de godsdienstvrijheid in het land kan aantasten. Hij stelde woensdagochtend schriftelijke vragen aan de Commissie.

Verbod

Het Franse parlement buigt zich binnenkort over het voorstel. Als het wordt aangenomen, krijgen gebedshuizen en religieuze verenigingen in Frankrijk extra veiligheids- en administratieve maatregelen opgelegd. Regionale bestuurders zouden meer bevoegdheden krijgen om gegevens over religieuze groepen te verzamelen.

In het uiterste geval kunnen onder de nieuwe wet religieuze groepen die zich tegen de principes van de Franse Republiek keren, verboden worden.

Franse bisschoppen bezorgd

Ruissen staat niet alleen in zijn zorgen. Joodse en christelijke leiders uitten eerder al hun bezwaren tegenover een commissie van de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer.

Hun kritiek betrof de controle- en toezichtsmaatregelen in het voorstel. Die gaan enkel gelden voor religieuze groepen. De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, mgr. De Moulins-Beaufort, benadrukte dat de regels voor de hele samenleving zouden moeten gelden.

“Onze Kerk kan alleen maar haar bezorgdheid uiten over dergelijke druk, en vragen waarom religies en gelovigen nu onder speciaal toezicht moeten worden gehouden”, aldus de aartsbisschop van Reims.

Bijval voor Franse Kerk

Orthodoxe en protestantse leiders vielen hem daarin bij. Een leider van de Franse joodse gemeenschap waarschuwde tegenover de commissie dat als het voorstel wordt aangenomen, de godsdienstvrijheid “van degenen die geen enkel probleem creëren” in gevaar is.

“De vijand van vandaag is terrorisme en radicale islam, niet alle religies – ik kan niet accepteren dat we ‘bijkomende schade’ worden.”

Minister: evangelicale groepen ‘een probleem’

Onder protestanten groeide de onrust bovendien na uitspraken van minister Gerald Darmanin van Binnenlandse Zaken.

Hij noemde deze week volgens Nederlands Dagblad evangelicale groepen “een belangrijk probleem”, al zei hij ook het onderscheid met islamistisch geïnspireerd geweld wel te zien. Wat precies het probleem met deze groepen is, zei hij niet.

Vragen

Europarlementariër Ruissen wil van de Europese Commissie weten of zij zich bewust is van de zorgen die Franse christenen over het wetsvoorstel hebben. Ook vraagt hij of de Commissie hierover met de Franse regering in gesprek wil gaan, en of de Commissie het met hem eens is dat Darmanins uitspraken aanleiding geven voor zo’n gesprek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.