De hulpverlening komt moeizaam op gang in de omgeving van Valencia, die het zwaarst is getroffen door de catastrofale overstromingen van vorige week. Intussen brengen Spaanse parochies vrijwilligers op de been om de slachtoffers van weerfenomeen Dana te hulp te schieten.
Een Kerk die met haar poten in de modder staat, en zij aan zij het leed draagt van de vele inwoners en nabestaanden die in de nasleep van de ramp van afgelopen dinsdag puin en modder wegvoeren. Het is een beeld dat deze dagen opduikt in het zuidoosten van Spanje, waar weerfenomeen Dana voor enorme hoeveelheden regenval zorgde.
De grote hoeveelheid regen leidde op zijn beurt tot hevige waterstromen, die tot op heden het leven hebben gekost aan 217 personen. Hulpverleners zijn nog steeds op zoek naar meer slachtoffers die mogelijk zijn omgekomen in kelders, winkelcentra en ondergrondse parkeergarages.
Intussen komt de hulpverlening moeizaam op gang, een gegeven dat tot veel woede en onbegrip heeft geleid. Waarom kwam het noodsignaal zo laat, vragen veel Spanjaarden zich af, en waarom hebben de autoriteiten zo lang gewacht met het sturen van hulpverleners en militairen?
Terwijl deze vragen nog onbeantwoord blijven, hebben duizenden Spanjaarden het heft in eigen handen genomen, door zelf naar de getroffen dorpen te trekken om hulp te bieden. Ook plaatselijke parochies en kerken bieden hulp, berichten Spaanse katholieke media.
Don Federico y las hermanas al pie del cañón. Todos los estamentos sociales comprometidos con la causa. Para que luego digan. pic.twitter.com/3NS8206cVT
— 🦇DANI VCF CEO of METROPATERA (@DaniChinoFacha) November 2, 2024
Naast het verzamelen van voedselpakketten en het organiseren van collectes, trommelen parochies binnen en buiten de getroffen regio vrijwilligers op. Zo wist de Onze Lieve Vrouw van Sionparochie van Torrent – een stad dichtbij Valencia – circa achthonderd mensen op te been te brengen, die het naburige dorp Picanya te hulp zijn geschoten.
Volgens pastoor José Vicente Miguel gaat het om mensen van alle leeftijden. “Er zitten ook buren bij die ik niet ken”, zegt de priester in gesprek met het katholieke tijdschrift Vida Nueva.
De vrijwilligers doen alles wat op het moment nodig is, aldus Miguel, van het weghalen van modder in huizen tot het schoonmaken van de locatie waar militairen of ontheemden overnachten. “We delen ook kleding en voedsel uit”, vertelt de priester.
Niet ver van Picanya is de Onze Lieve Vrouwe van de genadeparochie in La Torre volgens het aartsbisdom Valencia uitgegroeid tot het “epicentrum van de hulpverlening”. In de kerk worden etenswaren en primaire levensmiddelen verzameld voor dorpen aan de zuidkant van Valencia.
Zo’n tweehonderd vrijwilligers, waaronder parochianen maar ook inwoners van Valencia die te voet zijn gekomen, bieden hulp, aldus pastoor Salvador Pastor.
Naast kerken draaien ook plaatselijke caritasinstellingen op volle toeren. Caritas Valencia heeft naast voedselpakketten mondkapjes, handschoenen en schoonmaakartikelen gestuurd naar de zwaarst getroffen gebieden. Daarnaast worden kwetsbare mensen opgevangen, zoals ouderen.
Cristo yacente lleno de barro de Paiporta, símbolo del dolor por los fallecidos y desaparecidos. https://t.co/velL2yj7dE
— Revista ECCLESIA (@Ecclesia_ES) November 3, 2024
Intussen is een Christusbeeld dat gevonden werd door Gustavo Riveiro, pastoor van de Jorisparochie te Paiporta, uitgegroeid tot een van de symbolen van de ramp. Het beeld toont een gestorven Christus, met gesloten ogen, besmeurd met diezelfde modder die het leven kostte aan ten minste honderd personen in het zwaar getroffen dorp.
Het beeld herinnert aan het leed van de overledenen en de vermisten, zegt Riveiro in een interview met Vida Nueva. “Dat is de ware tragedie, de mensen die hun leven hebben verloren. De rest zal worden hersteld wanneer het mogelijk is. Als het mogelijk is.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.