<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Taizé brengt 5000 Europese jongeren samen voor ‘impuls van hoop’

Luuk van den Einden 22 december 2022
image
Jongeren op de Europese jongerenontmoeting van Taizé in 2018, een van de laatste edities voor de coronapandemie. Dit jaar nodigt Taizé jongeren uit om naar het Duitse Rostock te komen. Foto: CNS - Gemeenschap van Taizé

Vijfduizend Europese jongeren worden eind dit jaar verwacht in de Duitse stad Rostock voor de vijfenveertigste jongerenbijeenkomst van de gemeenschap van Taizé. Daarbij zal bijzondere aandacht zijn voor jonge Oekraïners die wel én niet erbij kunnen zijn.

Van 28 december tot en met 1 januari zal in de Duitse havenstad Rostock de jaarlijkse Europese jongerenbijeenkomst van de gemeenschap van Taizé plaatsvinden. De keuze voor Rostock als gastheer van de bijeenkomst, die iedere jaar in een andere Europese stad gehouden wordt, is bewust: de regio waar de stad deel van uitmaakt, is een van de meest geseculariseerde van Europa.

‘Impuls van hoop’

De oecumenische gemeenschap organiseert het evenement samen met plaatselijke kerken. De organisatie verwacht dat vijfduizend jonge bezoekers uit heel Europa er samen een “impuls van hoop” zullen zoeken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het programma bevat onder meer gemeenschappelijke gebeden en workshops over allerlei spirituele, sociale, artistieke, politieke en economische thema’s. Aanmelden voor de Europese jongerenbijeenkomst is niet nodig: alle programmaonderdelen zijn vrij toegankelijk.

Solidair met Oekraïne

Volgens de organisatie zullen ook bijna driehonderd jongeren uit Oekraïne aanwezig zijn bij de bijeenkomst. Broeder Alois Leser, de prior van Taizé, maakt momenteel een vijfdaagse reis door Oekraïne, waarbij hij jongeren en kerkleiders in de steden Kiev en Lviv ontmoet.

“Er zijn de laatste jaren zoveel jonge mensen uit Oekraïne naar Taizé en de Europese ontmoetingen gekomen”, zegt hij. Velen zullen nu niet kunnen komen vanwege de oorlog. Ik wilde hen in Oekraïne ontmoeten om hen te verzekeren van onze solidariteit in deze vreselijke beproeving.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.