fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vaticaan herhaalt noodzaak tweestatenoplossing Israël-Palestina na Amerikaans statement

Sanne Gerrits 21 november 2019
image
Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever Ramat Givat Zeev is in aanbouw. CNS photo - Ammar Awad, Reuters

Het Vaticaan heeft herhaald dat zij een tweestatenoplossing voor het Heilig Land voorstaat. Die mededeling kwam nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aankondigde dat de Verenigde Staten de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet meer illegaal willen noemen.

“In de context van recente besluiten die het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen en de breekbare stabiliteit in de regio dreigen te ondermijnen, herhaalt de Heilige Stoel zijn stelling dat een twee-staten oplossing voor de twee volken de enige weg is om een algehele oplossing te vinden voor dit eeuwenoude conflict.” Dat meldde het Vaticaan woensdag in een verklaring.

Recht op vrede voor beide partijen

Het Vaticaan onderstreept ook het recht van Israël om “te leven in vrede en veiligheid binnen de internationaal erkende grenzen.” Het steunt echter ook “diezelfde rechten voor het Palestijnse volk, die moeten worden erkend, gerespecteerd en geïmplementeerd.”

“De Heilige Stoel wil dat de twee partijen direct met elkaar onderhandelen, en met de steun van de internationale gemeenschap en in overeenstemming met VN-resoluties, een eerlijke compromis vinden dat rekening houdt met de wetmatige aspiraties van de twee volken,” aldus het persbericht.

De Vergadering van de Katholieke Ordes van het Heilig Land ondersteunt de Vaticaanse verklaring. Dat zei de woordvoerder van de Vergadering tegen Catholic News Service.

‘De harde waarheid’

De Vaticaanse verklaring refereerde niet specifiek naar een incident of beleid, maar komt wel twee dagen na de beslissing van de Amerikaanse overheid om hun veertig jaar oude beleid terug te draaien dat in 1978 werd bepaald door wettelijk adviseur Herbert Hansell. Dat bepaalde dat de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied in strijd met de internationale wet waren.

Volgens Pompeo heeft het beleid van Hansell “de vrede niet verder gebracht.”

“De harde waarheid is dat er nooit een rechterlijke oplossing voor het conflict zal zijn en ruzies over wie gelijk heeft op internationaal rechterlijk niveau geen vrede gaat brengen,” aldus Pompeo volgens NPR.

Door beide partijen opgeëist gebied

De kwestie van de door Israël gebouwde nederzettingen op Palestijns grondgebied is lange tijd een belemmering geweest voor het vredesproces. De Westelijke Jordaanoever, die samen met de Gazastrook in 1967 door Israël veroverd werd, vormt een deel van het gebied dat door de VN aan Palestina geschonken is om een toekomstige staat te vestigen.

Onder premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische regering echter het aantal nederzettingen verdubbeld. De regering vindt dat de Westelijke Jordaanoever, in de Bijbel Judea en Samaria genoemd, historisch gezien aan het volk van Israël toebehoort.

Dank van Netanyahu

Kort na de bekendmaking van Pompeo bedankte Netanyahu de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter voor het “corrigeren van een historische onrechtvaardigheid.”

“Iemand moest de eenvoudige waarheid zeggen, en president Trump deed dit, net als bij de erkenning van de Golan Hoogtes en het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem,” twitterde Netanyahu.

Oorlogsmisdaad

Saeb Erekat, secretaris generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, zei dat de beslissing van de regering van Trump “het internationale systeem bedreigt met eindeloze pogingen om internationale wetgeving te vervangen met “de wet van de jungle.”

De vorming van burgerlijke nederzettingen, voegde hij toe, zijn volgens internationale wetten illegaal en vallen onder “het Romeins Statuut van het Internationaal Strafhof; het langdurige beleid van Israël om nederzettingen te bouwen in bezet Palestijns gebied valt onder de definitie van oorlogsmisdaden.”

Bedreiging stabiliteit

“De internationale gemeenschap moet alle mogelijke maatregelen treffen om te antwoorden en dit onverantwoordelijke Amerikaanse gedrag af te houden, dat een grote bedreiging is voor de wereldwijde stabiliteit, veiligheid en vrede,” zei Erekat.

“De enige weg richting vrede in Palestina, Israël en het gehele Midden Oosten is met de vrijheid en onafhankelijkheid van de staat Palestina op de grens zoals die was in 1967, met Oost-Jeruzalem als zijn hoofdstad.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.