fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Zuster beschermt demonstranten tijdens bloedige protestdag in Myanmar

Catholic News Service 2 maart 2021
image
Een zuster in Myanmar smeekt politie om niet op onschuldige demonstranten te schieten Bron: kardinaal Charles Bo via Twitter

Kardinaal Charles Bo van Yangon riep op tot geduld en tolerantie nadat minstens 18 anti-coupdemonstranten werden doodgeschoten door de Myanmarese veiligheidstroepen.

Media meldden dat zuster Ann Nu Thawng – een lid van de zusters van St. Franciscus Xavierius – voor de troepen ging staan op 28 februari, de bloedigste dag sinds de militaire staatsgreep van 1 februari.

Ooggetuigen zeiden dat ze op haar knieën ging, haar handen naar de hemel opstak en smeekte: “Niet schieten, doodt de onschuldigen niet. Als je wilt, raak mij dan.” Haar acties schokten de agenten, die niet schoten en hun opmars staakten.

De kracht van liefde en verzoening

“Vandaag is de rel landelijk hevig geweest”, volgens een tweet op @CardinalMaungBo, een onofficieel account met een weblink naar het Aartsbisdom Yangon. “De politie arresteert, slaat en schiet zelfs op de mensen.

“Met (ogen) vol tranen smeekte en stopte zuster Ann Nu Thawng de politie met het arresteren van de demonstranten.” Volgens de tweet ontsnapten ongeveer honderd demonstranten aan de politie dankzij de zuster.

In een eerdere preek zei kardinaal Bo dat de straten van Myanmar veel pijn, lijden en verzet hebben gezien, zo meldde ucanews.com. “Laten we allemaal geloven in de kracht van liefde en verzoening”, zei kardinaal Bo in zijn preek.

“We zijn allemaal zoons en dochters van hetzelfde land, dezelfde moeder Myanmar, en we moeten geduld en tolerantie oefenen. Als je een leider wilt zijn, moet je dienen. Dienstbaarheid is de grootste macht, niet wapens.”

Vreedzame oplossing

Ucanews meldde ook dat honderden katholieke leken, vergezeld door priesters en nonnen, op 28 februari in Mandalay een protestmars hielden, de rozenkrans baden en opriepen tot een vreedzame oplossing voor de crisis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op de tweede zondag van de vastentijd brak geweld uit in ten minste vijf steden toen politie en soldaten het vuur openden op menigten die protesteerden tegen het militaire bewind.

Veroordelingen van geweld

Het VN-mensenrechtenbureau zei dat ten minste 18 mensen zijn omgekomen en meer dan dertig gewond zijn geraakt. Sommige media meldden dat maar liefst 26 mensen stierven. Traangas werd naar verluidt ook op verschillende locaties gebruikt, evenals flits- en verdovingsgranaten.

Het gewelddadige optreden heeft sterke veroordelingen opgeleverd van de Verenigde Naties, de Europese Unie en andere landen, waaronder de VS. Ravina Shamdasani, woordvoerster van de VN, zei: “We veroordelen met klem het escalerende geweld tegen protesten in Myanmar en roepen het leger op om het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten onmiddellijk stop te zetten.”

Actie

Tom Andrews, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Myanmar, zei dat het duidelijk was dat de aanval van de junta zou doorgaan. “Veroordelende woorden zijn welkom, maar onvoldoende. We moeten in actie komen”, zei hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Andrews stelde een wereldwijd wapenembargo voor, meer sancties van meer landen, sancties voor de militaire bedrijven en een verwijzing van de VN-Veiligheidsraad naar het Internationaal Strafhof.

Zeldzame toespraak

De aanval op vreedzame demonstranten kwam twee dagen nadat de gezant van Myanmar bij de VN was afgeweken van voorbereide opmerkingen in een zeldzame toespraak tegen het militaire regime en opriep tot internationale actie om de staatsgreep te helpen terugdraaien.

Kyaw Moe Tun drong er bij de VN-Veiligheidsraad en de wereld op aan “alle middelen te gebruiken die nodig zijn om de bevolking van Myanmar te redden en het leger ter verantwoording te roepen”.

Ondanks het harde optreden bleven honderden demonstranten op 1 maart in Yangon en Mandalay vreedzame protesten houden, in strijd met het bevel van de junta.

Vermeende fraude

Myanmar verkeert in politieke onrust sinds het leger de macht greep en de winnaar van de verkiezingen Aung San Suu Kyi arresteerde vanwege vermeende verkiezingsfraude.

De verarmde natie, die meer dan vijf decennia door het leger werd geregeerd, heeft dagelijks protesten meegemaakt na de staatsgreep die een abrupt einde maakte aan een tienjarig experiment met democratie.