<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Autoriteiten in Noord-China arresteren ondergrondse bisschop en priesters

Catholic News Service 26 mei 2021
image
Een archiefbeeld van een biddende vrouw in Peking. Foto: Jason Lee - Reuters, via CNS

Autoriteiten in het noorden van China hebben een door het Vaticaan aangestelde bisschop, zijn zeven priesters en tien seminaristen gearresteerd. De arrestatie wordt gezien als onderdeel van een hernieuwd optreden tegen de ondergrondse katholieke Kerk in het communistische land.

Ucanews.com meldde dat de politie de 63-jarige bisschop Joseph Zhang Weizhu van Xinxiang op 21 mei had gearresteerd. Een dag eerder had de politie al de priesters en seminaristen vastgehouden, omdat ze naar verluidt de nieuwe Chinese regels voor religieuze zaken hadden overtreden.

Het Vaticaan richtte het bisdom Xinxiang op in 1946, tijdens de burgeroorlog die leidde tot de Chinese communistische revolutie in 1949. De Chinese autoriteiten hebben het bisdom nooit erkend.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Benoeming Vaticaan werd afgekeurd

Bisschop Zhang, aangesteld door het Vaticaan, werd in 1991 in het geheim gewijd. Zijn benoeming werd niet goedgekeurd door de op de staat afgestemde ‘bisschoppenconferentie van de Katholieke Kerk in China’ en Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, meldde ucanews.com.

China implementeerde een nieuwe reeks regels voor geestelijken die in mei van kracht werden. Die vragen van ​​alle geestelijken om zich bij de staat te registreren, terwijl ze van de gelovigen vragen hun bisschoppen democratisch te kiezen.

Voorlopige overeenkomst

In 2018 tekenden China en het Vaticaan een tweejarige voorlopige overeenkomst over de benoeming van bisschoppen. Het Vaticaan zei dat het doel was om de katholieke Kerk te verenigen. De overeenkomst is in 2020 verlengd.

Op het moment dat de overeenkomst werd ondertekend, regulariseerde paus Franciscus de situatie van zeven bisschoppen die waren gewijd zonder goedkeuring van het Vaticaan. Er werd geen melding gemaakt van de situatie van zogeheten ‘ondergrondse’ bisschoppen, degenen die weigerden zich bij de Chinese regering te registreren.

Nadat de voorlopige overeenkomst in 2018 was ondertekend, zei Anthony Lam Sui-ki – een senior onderzoeker aan het Holy Spirit Study Centre van Hong Kong – dat er een overgangsperiode nodig is voor katholieken uit ondergrondse gemeenschappen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ondergrondse gemeenschappen

Lam, die zei dat hij de details van de overeenkomst niet kende, wees erop dat de nu gepensioneerde paus Benedictus XVI de ondergrondse kerkgemeenschap in China ooit als een ongewoon fenomeen omschreef. En nu zou paus Franciscus ondergrondse gemeenschappen vragen ‘naar boven te komen’ nadat een behoorlijke regeling is getroffen door de Chinese overheid.

Volgens ucanews.com zeggen sommige Chinese katholieken dat de nieuwe overheidsregels bedoeld zijn om een ​​einde te maken aan de ondergrondse Kerk, door haar geestelijken te criminaliseren en te arresteren.

Verschillende arrestaties en vrijlatingen

Sinds de deal tussen Rome en Beijing van kracht werd, heeft het Vaticaan zeven door Peking aangestelde bisschoppen goedgekeurd. De door de staat gesanctioneerde Kerk heeft vijf door het Vaticaan aangestelde bisschoppen erkend en geïnstalleerd.

Bisschop Zhang, die een bisdom met 100.000 katholieken leidt, werd niet goedgekeurd door de staatskerk, zelfs niet nadat de Chinees-Vaticaanse overeenkomst was ondertekend. Hij stond voortdurend onder druk van de autoriteiten en werd verschillende keren gearresteerd, maar later vrijgelaten.

Lokale katholieken zeggen dat een door de regering aangestelde administrator het bisdom sinds 2010 leidt, die rechtstreeks rapporteert aan de staat. De bisschop mag de diocesane financiën en andere middelen niet beheren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Oude fabriek als seminarie

De arrestaties kwamen nadat het bisdom besloot om een ​​verlaten fabrieksgebouw als seminarie te gebruiken. Kerkelijke autoriteiten werden beschuldigd van het overtreden van overheidsregels.

Volgens berichten in de media omsingelden ongeveer honderd politieagenten het gebouw op de dag voordat bisschop Zhang werd gearresteerd. Ook is er een klopjacht aan de gang om te zoeken naar andere seminaristen die naar verluidt zijn gevlucht om arrestaties te voorkomen.

Paus bidt voor Chinese christenen

Het harde optreden in Xinxiang komt op een moment dat paus Franciscus katholieken over de hele wereld heeft opgeroepen om te bidden voor christenen in China. Op 24 mei vierden zij het ‘Feest van Maria, Hulp van christenen en beschermvrouwe van het land’.

“De Moeder van de Heer en van de Kerk wordt met bijzondere toewijding vereerd in het Sheshan-heiligdom in Shanghai en wordt door christelijke families ijverig aangeroepen tijdens de beproevingen en de hoop van het dagelijks leven”, zei de paus.

https://www.kn.nl/donaties/

Katholieken op het vasteland van China hebben de traditie om elk jaar een bedevaart te maken om te bidden bij het Sheshan-heiligdom, het beroemdste Mariaheiligdom van het land.

In de afgelopen jaren hebben de autoriteiten veel obstakels voor pelgrims opgeworpen en dit jaar hebben ze elk bezoek aan Sheshan in de maand mei voorkomen. Daarbij verwijzen ze naar de coronaviruspandemie, ook al zijn pretparken in het gebied open.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.