Voor het eerst in drie decennia heeft een bisschop van Hongkong het Chinese vasteland bezocht. Bisschop Stephen Chow sprak vorige week in Beijing over de bemiddelaarsrol die hij voor zijn bisdom ziet weggelegd te midden van toenemende Chinees-Vaticaanse spanningen.
Op uitnodiging van bisschop Joseph Li Shan van Beijing bezochten Chow en hulpbisschop Joseph Ha tussen 17 en 21 april de hoofdstad van China. In een verklaring ter aankondiging van zijn bezoek zei Chow dat de reis “de missie van het bisdom Hongkong onderstreept om uitwisselingen en interacties tussen beide partijen te bevorderen”.
Zijn bezoek was een belangrijke mijlpaal, aangezien het de eerste keer was dat een bisschop van Hongkong naar Beijing is gereisd sinds 1985, toen Hongkong nog een Britse kolonie was. Al tientallen jaren is de stad een toevluchtsoord voor katholieken en andere gelovigen, die vaak onderdrukking ondervinden van het bewind van de Chinese Communistische Partij.
Volgens AsiaNews nam Chow op zijn eerste dag in Beijing deel aan een avondgebed samen met Li Shan, die sinds afgelopen zomer voorzitter is van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, de ‘officiële’ Kerk van China.
Volgens de Hongkongse nieuwssite RTHK drong Chow later tijdens een Mis in de kathedraal van Beijing aan op meer samenwerking tussen de Kerk van Hongkong en die op het Chinese vasteland: “De Heilige Geest verenigt juist, in plaats van te verdelen”, zei hij.
“We hopen dus dat onze twee bisdommen meer kunnen samenwerken en elkaar beter kunnen leren kennen”, aldus Chow, die ook de noodzaak benadrukte om naar elkaar te luisteren in de geest van de synode over synodaliteit.
Li Shan sprak volgens RTHK de hoop uit dat de relatie tussen de bisdommen van Hongkong en Beijing zich kan ontwikkelen “volgens Gods wil”.
Na de Mis zou Chow tijdens een persmoment suggesties van de hand hebben gewezen dat zijn reis het ijs tussen China en Hongkong zou breken. Hij merkte daarbij op dat een van zijn voorgangers, kardinaal John Wu, in 1994 drie steden op het Chinese vasteland had bezocht. Zijn eigen bezoek is een voortzetting van die traditie, aldus Chow.
Gevraagd naar de positie die hij voor Hongkong ziet weggelegd binnen de toenemend gespannen relaties tussen China en het Vaticaan, zei Chow dat zijn bisdom een verbindende factor kan zijn. In die geest heeft hij Li Shan uitgenodigd om Hongkong te bezoeken, liet hij weten.
Het Vaticaan en China ondertekenden in 2018 een controversieel akkoord over de benoeming van bisschoppen, dat twee keer is verlengd. De vanuit diverse hoeken fel bekritiseerde overeenkomst is bedoeld om een einde te maken aan de kloof tussen de ondergrondse Chinese Kerk, die trouw is aan Rome, en de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, die onder invloed van het Chinese regime staat.
De overeenkomst tussen het Vaticaan en China is de laatste maanden steeds meer in twijfel getrokken, omdat de Chinese autoriteiten de overeenkomst tweemaal openlijk hebben geschonden door bisschoppen te benoemen of over te plaatsen zonder toestemming van het Vaticaan.
De voorlopige overeenkomst verstrijkt over een jaar. Gezien de recente spanningen is het onbekend of het Vaticaan de overeenkomst opnieuw gaat verlengen, maar het bezoek van Chow aan Beijing en zijn uitnodiging aan Li Shan om naar Hongkong te komen, lijken erop te wijzen dat de deur voorlopig nog niet wordt dichtgetrokken.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.